Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Guta

Guta este o boală cronică, legală de o dereglare în metabolismul proteinelor şi se manifestă prin depunere de acid uric, cu crize dureroase ale articulaţiilor. Apare adesea pe un teren moştenit. Boala are, în general, un mers lent, întretăiat de accese dureroase articulare. Debutul are loc, de obicei, noaptea, cu dureri violente la nivelul unei articulaţii (gleznă, genunchi, coloană cervicală, cel mai frecvent la degetul mare de la picioare), care devine sediul unei inflamaţii cu tumefiere, roşeaţă, piele întinsă şi lucitoare. Se indică ceaiuri şi masaj.

– Folium Herba et radix Taraxaci (frunzele, planta întreaga şi rădăcinile de păpădie). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o în fuzie sau dococt (în cazurile în care se folosesc rădăcinile), cu 1-2 linguriţe la cană.
– Folium Betulae (frunze de mesteacăn). Favorizează eliminarea acidului uric şi a colesterolului din organism. Infuzie, cu două linguriţe la o cană. Se lasă să se răcească la 40° şi apoi se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. După şase ore, se strecoară şi se bea în două reprize, la patru ore interval.
– Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Decoct, cu 10-20 boabe la litru, din care se beau 2-3 căni pe zi sau infuzie concentrată, de 3-4 linguri de boabe la cană, din care se iau 4 linguri pe zi.

Masaj
Este o procedură utilă în toate formele de reumatism articular şi abarticular. Se face sub formă de netezire, frământare (petrisaj), batere şi vibraţii. Se poate executa şi cu aparat electric vibrator. Se execută timp de 15-20 minute, zilnic.

Gimnastică medicală prin exerciţii fizice uşoare, lente, care vor mobiliza toate articulaţiile. Să se execute în toate cele trei poziţii; culcat, şezând şi stând în picioare, La început, se vor face în cadrul gimnasticii de dimineaţă, timp de 15 minute şi apoi, după amiază, la două ore după servirea mesei de prânz sau seara, înainte de culcare, timp de 20-30 minute. Gimnastica se va face ori în centre medicale specializate, ori la domiciliul celor suferinzi. După executarea mişcărilor, se indică masajul. Gimnastica şi masajul ajută mult la recuperarea funcţională a articulaţiilor, la prevenirea deformărilor şi păstrarea capacităţii funcţionale a muşchilor, în ciuda durerilor, este singura posibilitate de recuperare a articulaţiilor lezate. Programul de gimnastică să se desfăşoare în mod lent, cu putere de odihnă între mişcările respiratorii. Sunt contraindicate exerciţiile fizice care provoacă dureri mari şi obosesc organismul. Pentru a evita deformările în flexie a degetelor, pumnilor, coatelor, genunchilor, se vor face exerciţii de extensie în articulaţiile respective. Şi în timpul odihnei, pentru a se combate flexia degetelor, se indică a se ţine mâinile, din când în când, sub şezut. Cu timpul, se vor face exerciţii cu diferite obiecte: bastoane, mingi, măciuci, care contribuie la mărirea mobilităţii articulare. Se pot face exerciţii în cada cu apă, cu plante medicinale, la 37-38°C. Se vor face mişcări de flexie, de extensie şi de rotaţie la nivelul articulaţiei. În mediul de apă se execută mai uşor şi fără durere.

Băi chineto-terapeutice active. În poziţia şezând, în baie se vor executa flexii şi extensii ale mâinilor, din articulaţia mâinilor. Se vor face de 20-30 ori şi apoi rotaţii ale articulaţiei pumnilor, câte 10 rotaţii în fiecare sens. În continuare se va face flexia şi extensia antebraţelor, pentru articulaţiile coatelor. Se vor executa lent de 15-20 ori. Se va trece apoi la executarea mişcărilor articulaţiilor umerilor şi membrelor inferioare. Se execută flexia piciorului stâng, din gleznâ, concomitent cu extensia piciorului drept, apoi se execută invers. Se vor repeta alternativ de 15-20 de ori, lent, pedalsj, ca la bicicletă, fără a atinge cada cu picioarele. Se vor face 2-3 reprize a câte 15-20 pedalări, în mod lent. Ridicarea unui membru inferior (stângul), întins, fără a scoate piciorul din apă, revenire la poziţia de bază şi se repetă la fel cu dreptul. Se vor face 10 mişcări cu fiecare membru inferior. Şezând, cu genunchii îndoiţi, tălpile pe fundul cadei, depărtarea şi apropierea genunchilor. Se execută de 15-20 ori, în mod lent. Apoi se va executa aducerea genunchilor la piept, cu revenire la poziţia iniţială. Se execută de 10-15 ori lent.

Lista de Contacte