Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Calculi Urinari

Litiaza urinară (calculoza urinară). Prezenţa de „pietre” (calculi) în canalele renale şi vezica urinară, caracterizează această boală. Calculii se datoresc precipitării sărurilor din urină, din cauza unor tulburări de metabolism, avitaminoză A, hiperparatiroidism, precum şi a unor cauze locale, stază şi infecţie. Un rol important îl au tulburările şi metabolismul apei şi al unor electroliţi din sânge (sodiu, calciu, fosfor). Felul alimentaţiei îşi are rolul ei. O alimentaţie prea bogată în carne va acidifia prea mult urina şi va favoriza precipitarea fosfaţilor şi carbonaţilor. O alimentaţie prea bogată în dulciuri şi cartofi (alimente oxalifore) va favoriza precipitaţiile exalaţilor. Calculii se formează mai ales în bazinete; când sunt mici ei pot coborâ pe ureter, determinând dureri foarte mari (colică nefritică) în regiunea lombară, cu iradieri în jos, spre organele genitale sau coapsă, prezentând greţuri, vărsături, uneori hematurie ; (sânge în urină). Obstacolul în scurgerea urinei poate produce stază deasupra calculului care poate să dea o infecţie gravă rinichiului (pielo-nefrite, pionefrite, pionefroze). Uneori, litiaza renală este bilaterală şi atunci gravitatea este mai mare. Litiaza urinară este o boală care recidivează frecvent. Indicaţii tratament naturist calculi urinari: regim dietetic, ceaiuri, apiterapie, tratament balneoclimateric.

Profilactic. Trebuie combătut obiceiul de a bea lichide puţine, abuzul de alimentaţie unilaterală, alcătuită din carne, orez, pâine, prăjituri, ouă, grăsimi, excesiv de acidifiante, care predispun la formarea de calculi. Trebuie combătută şi alimentaţia predominant vegetariană, care favorizează apariţia unor calculi constituiţi din fosfaţi de calciu. Trebuie combătută sărăcia în vitamine, excesul de săruri. Trebuie asigurat permanent un aport crescut de lichide, până la 1,5 l pe zi. Dacă nu e suferind de inimă sau hipertensiune poate să consume până la 2,5 l în 24 ore. Pierderea exagerată de lichide (prin transpiraţie abundentă, diaree, vărsături) trebuie neapărat compensată printr-un aport corespunzător de lichide.

Regim dietetic. Să se consume alimente bogate în magneziu, care uşurează dizolvarea oxalaţilor de calciu cum sunt: orezul, pâinea integrală, fulgii de ovăz şi leguminoasele. Raţia alimentară trebuie să cuprindă 2500-3000 calorii, fiind compusă din 100 g grăsime, 80 g proteine şi 400 g glucide. Să se consume o jumătate de litru de lapte pe zi, grăsimi sub formă de uleiuri vegetale (floarea soarelui, porumb, măsline), precum şi untura de pasăre sau de porc. Glucidele pot fi aduse în organism sub formă de pâine, prăjituri şi alte preparate din cereale. Să se adauge la mâncăruri o cantitate suficientă de sare, zilnic până la 10 g.

Alimente interzise; creier, ficat, rinichi, condimente şi băuturi alcoolice tari, care favorizează precipitarea acidului uric.

În litiaza oxalică şi fosfatica se recomandă un regim sărac în alimente bogate în calciu şi exalaţi ca: lapte, brânzeturi, smântână, ouă, fasole, mazăre, bob, varză, conopidă, spanac, măcriş, revent, pătrunjel, sfeclă şi frunzele de sfeclă. Carnea se admite fiartă, în cantitate limitată, 150-200 g la două zile. Se recomandă o cantitate suficientă de lichide, din apa şi sucuri de fructe (până la doi litri pe zi), zeama legumelor permise, crude, fructe crude ca mere, pere, gutui.

În litiaza urică se scot din alimentaţie carnea de animal tânăr, măruntaiele, cafeaua, ceaiul rusesc, ştev ia, spanacul, sparanghelul, varza de Bruxelles, bobul. Sunt interzise sosurile de carne şi de peşte.

În general, în litiaze sunt recomandate următoarele fructe: afine, agrişe, alune, cireşe, coacăze, fragi, migdale, moşmon, lămâi, portocale, pere, pepene verde.

Dintre legume sunt permise: asmăţui, cartofi, castraveţi, ceapă, dovleac, fasole, morcovi, napi, năsturel, hrean, păstârnac, praz, ridichi, salată, sparanghel, usturoi, ţelină. Unele din ele se pot consuma sub formă de sucuri proaspete.

Ceaiuri tratament naturist calculi urinari
– în litiaza urică:
– Folium Vitis idaeae (frunze de merişor). Este principală specie care lizează uraţii. Se beau două căni pe zi din decoct, cu o linguriţă la cană; sau, extracţie dublă, prin macerare la rece a două linguriţe de frunze de merişor în 100 ml apă, timp de o oră. Se strecoară şi apoi cu frunzele respective se face un decoct cu încă 100 ml apă. Apa pierdută prin evaporare se completează din tiihp în timp, până se ajunge la nivelul iniţial. Cele două lichide se amestecă, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat şi se ia câte o lingură din trei în trei ore.
– Folium Betulae (frunze de mesteacăn). Are proprietatea de a dizolva piatra la rinichi. Scade acidul uric şi colesterolul. Se prepară o infuzie, cu 2-3 linguri la cană. După răcire se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, după care se lasă în repaus şase ore. Se bea în cursul unei zile.
—- Herba Agrimoniae (turiţă mare). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie sau decoct, cu o lingură de plantă la cană.
– Turines Pini (muguri de pin). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de muguri la cană.
– Stigmata Maydis (mătase de porumb). Indicată în calculoze de uraţi, contraindicată în litiazele de oxalaţi. Conţine calciu. Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană sau infuzie concentrată, cu două linguri la cană, din care se consumă câte o lingură la trei ore.
– Allium cepa L. (ceapa). Este foarte bună în litiaza urică. Se consumă 1-2 cepe, ca atare, pe zi, pentru cei ce o suportă; sau tinctură. Se prepară dintr-o ceapă zdrobită, mărunţită şi macerată, 10 zile în alcool 100 g. Se filtrează şi se iau două linguriţe pe zi, înainte de masa de prânz şi înainte de culcare.

Suc de lămâie. Lămâia are o reacţie bazică puternică, căci acidul citric este oxidat în timpul digestiei. Se prepară un suc din 2-4 lămâi pe zi.

În litiaza cu oxalaţi:
– Folium Urticae (frunze de urzică). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură la cană.
– Herba Anserinae (coada racului). Se foloseşte decoct, cu o linguriţă şi jumătate la 500 ml apă rece. Se fierbe 15 minute. Se bea călduţ, în trei reprize, după mesele principale. Se foloseşte în cure îndelungate.

În litiazele mixte şi în orice fel de litiază:
– Ononis spinosa L. (rădăcină de osul iepurelui). Se beau trei căni pe zi din decoct, cu o lingură la cană. Impiedica formarea calculilor în litiazele calcice şi urice.
– Fructus Cynosbai (măceş). Este diuretic şi împiedică formarea calculii renali. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie sau decoct, cu o linguriţă la cană.
– Hibiscum trionum L (zămoşiţa). Are acţiune diuretică şi saluretică, favorizând eliminarea sărurilor (oxalaţi, fosfaţi, uraţi). Elimină nisipurile şi calculii mici (micorlitiaza). Se prepară un decoct, din cinci grame de plantă la 200 ml apă. Se bea dimineaţa, cu o oră inainte de micul dejun. Se repeta doza de 2-3 ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale. Să se folosească slab îndulcit cu miere.
– Fagus sylvatica L. (muguri de fag). Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe la cană.

Apiterapie
Ceai diuretic din ceapă şi miere. Se folosesc 100 g ceapă 5 dată prin razătoare. Se fierbe la foc moale, 15 minute, într-un vas acoperit. Se lasă să se răcească puţin, se stoarce, se strecoară şi la lichidul obţinut se adaugă 50 g de miere. Se amestecă bine pâna la omogenizare. Se bea călduţ, toată cantitatea, seara la culcare. Se repetă până la vindecare.

Tratament balneoclimateric
Sunt indicate apele minerale din staţiunile: Călimăneşti-Căciulata, Olăneşti, Govora, Slănic Moldova, Lipova, Tuşnad, Borsec, Buziaş, Vatra Bornei, Herculane, Sinaia (izvorul Valea Câinelui).
Sunt indicate, de asemenea, şi localităţile balneoclimaterice: Bizuşa-Băi (Sălaj), Brădet şi Bughea de Sus (Argeş), Buleta şi Costeşti (Vâlcea), Fâşici (Buzău), Săcele (Gorj), Strunga (Iaşi), Sugaş (Covasna), Vulcana (Dâmboviţa) şi Sărata Monteoru.

Apele oligo-metalice simple sunt indicate în orice fel de litiaze (oxalică, oxalică-urică, urică şi fosfatică) în staţiunile Calimăneşti (izv. 17 şi 14); Olăneşti (izv, 24). În litiazele fosfatice sunt indicate apele sulfatate, calcice-magneziene, la cele din Govora, Strunga, Vizantea. Expulzarea calculilor se face şi în timpul curei, fie în aproximativ două luni după aceste cure, mai ales după apele sulfatate, calcice magneziene de tipul Olăneşti (izv. 10 şi 11) şi Govora (izvorul de cură internă), Brădet, Vizantea, Strunga, Vulcana, Căciulata şi Săcele. Apele clorurato-sodice-magneziene exercită şi o acţiune de dezinfecţie intestinală şi renală în litiaza oxalică cu colibaciloză cum sunt apele în special din Herculane (izv. Hercule şi Hygeea) şi Căciulata.

Apele îmbuteliate Căciulata, Borsec, Tuşnad, Buziaş, se consumă la domiciliu, în cure de 30 zile, în cantităţi până la un litru şi 1,5 litri pe zi, cu condiţia să nu depăşească trei luni de la data îmbutelierii.

Lista de Contacte