Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Nevroza

Nevrozele sunt tulburări patologice funcţionale ale creierului cu ecou asupra întregului organism. În general, după caracterele tulburărilor se pot deosebi mai multe tipuri de nevroze: a) neurastenia sau nevroza astenică ce se caracterizează prin cefalee şi insomnie; b) psihastenia sau netroza obsesivo-fobică, în care tulburările de care se plânge bolnavul sunt mai ales fobiile (idei care îl obsedează) şi-i dau senzaţie de frică, stare de nelinişte, anxietate difuză; c) isterică, ce se caracterizează printr-o complexitate variabilă de tulburări psihice motorii şi viscero-vegetative, care apar ca reacţii la anumiţi factori psihogeni.

Nevroza astenică (neurastenia), poate îmbrăca mai multe forme: nevroza cardiacă, ce se manifestă printr-un cormplex de tulburări cardiace subiective (stenocardii, palpitaţii, sufocaţii); nevroza sexuală care se manifestă cu tulburări ale funcţiilor sexuale; nevroze mixte, pe fondul unei simptomatologii neurastenice şi obsesiv-fobice, apar tulburări motorii sub forma ticurilor şi contracturi tonico-clonice.

Indicaţii tratament naturist nevroză: ceaiuri, băi cu plante, tehnici de relaxare, apiterapie şi tratament balneoclimateric.

Combaterea insomniilor. Profilactic:
a) înlăturarea factorilor de disconfort care deranjează somnul: lumină, zgomot, aer viciat, cameră supraîncălzită, aşternutul prea încălzit, pijama prea groasă;
b) masa de scară luată cu prea puţin timp înainte de culcare, copioasă, bogată în alimente greu de digerat;
c) înlăturarea factorilor care creează şi întreţin o stare de surescitare: necazuri familiare, neînţelegeri cu vecinii, neplăceri legate de activitatea profesională, muncă intelectuală încordată pină scara târziu;
d) abuzul de alcool, tutun, cafea, ceai.

Ceaiuri tratament naturist nevroză
– Radix Valerianae (rădăcină de valeriană):
a) pulbere, câte un v ârf de cuţit, de trei ori pe zi.
b) infuzie, cu o linguriţă la cană. Se bea treptat în cursul unei zile, iar pentru insomnii, se bea toată cantitatea înainte de culcare.
– Strobuli Lupuli (conuri de hamei). Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură la cană.
Planta ca atare, pusă într-un săculeţ de tifon, se aşază pe pernă în dreptul nasului, seara la culcare.
– Flores Tiliae (flori de tei). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe la cană.
– Flores Lavandulae (flori de levănţică). Se beau 1-2 căm zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană.
– Majorana hortensis Much. (maghiran). Se beau 2-3 cări zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă mărunţită, peste care se toarnă o ceaşcă de apă fierbinte.
– Anethum graveolens L. (mărar). Decoct, din seminţe, cu o linguriţă la o cană, ce se bea seara la culcare.
Infuzie, din planta aeriană, cu două linguriţe la o cană, care se bea seara la culcare.
– Hippophae rhamnoides L. (cătină albă). Infuzie, cu două linguri de fructe zdrobite, la 500 ml apă, care se lasă acoperită 30 minute şi se bea fracţionat, în timpul unei zile.
– Herba Leonuri (talpa gâştii). Infuzie, cu trei linguri la cană. Se beau 3-5 linguri pe zi, dintre care 1-2 linguri seara la culcare.
Tinctură, din 20 g plantă macerată (7-8 zile) în 100 ml alcool. Se iau câte 20-40 picături, de 2-3 ori pe zi; ultimele înainte de culcare.
– Rhizoma Calami (rizom de obligeană). Infuzie sau macerat la rece, timp de 2-3 ore, cu o linguriţă la cană. Se bea, treptat, în cursul unei zile, dintre care o repriză, seara înainte de culcare.
– Pulsatilla montana (Hoppe) Rchb. (dediţel). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu două linguriţe la cană.
– Calendula officinalis L. (flori de gălbenele) 10 g
– Valeriana officinalis L. (rădăcină de odolean) 10 g
– Strobuli Lupuli (conuri de hamei) 40 g
Infuzie, din două linguriţe de amestec, la 300 ml apă. Se beau 1-2 ceşti seara.

– Valeriana officinalis L. (rădăcină de odolean) 20 g
– Strobuli Lupuli (conuri de hamei) 20 g
Decoct, din două linguriţe, la 200 ml de apă. Se beau 1-2 ceşti, seara la culcare.

Ceai sedativ. Infuzie, cu 1-1,5 linguriţe la cană, care se bea seara, înainte de culcare.
Toate ceaiurile să fie îndulcite cu miere.

Băi
– Pinus silvestris L. (ace de pin). 150 g, extract de ace de pin la o cadă de apă, la 37°; durata unei băi, 15-20 minute. Se fac 15-20 băi, zilnic câte una. Se fac 2-3 cure pe an.
– Lavandula angustifolia Mill. (L.) (extract de levănţică). Se amestecă două linguri de extract de levănţică la apa din cadă, de 37°. Se stă în baie 20 minute. Se fac 15-20 de băi pe serie. Se repetă de 2-3 ori pe an.

Practicarea mijloacelor de destindere:
a) Scândura de odihnă, înclinată în aşa fel încât capul să fie plasat mai jos decât picioarele. Scândura să fie solidă, lată de 40 cm, iar lungimea ei să depăşească puţin lungimea corpului. O extremitate este aşezată pe duşumea, iar cealaltă ridicată pe un scaun mic sau taburet, nu mai înalt de 35 cm. Suferindul se aşază pe această scândură, cu picioarele în sus şi capul în jos, timp de 15 minute, de două ori pe zi. În această poziţie se execută exerciţiul „gimnastica abdomenului“. Se trage stomacul înăuntru, numărind 1-2, apoi se trage stomacul mai mult, aducându-se cât mai aproape de coloana vertebrală care este întinsă şi lipită, de scândură. Se repetă acest exerciţiu timp de 10 minute. Toate aceste exerciţii „de a suge burta” să se execute în fiecare zi, într-o perioadă de 30-60 de zile.

b) Tehnica de relaxare a lui J.H. Schultz.
Se impune retragerea într-o cameră cât se poate de izolată, slab iluminată. Cel ce execută exerciţiul este îmbrăcat sumar. Se întinde cât mai destins pe pat sau pe covor, şoptindu-şi mintal: „muşchii mei se relaxează treptat, o simt în mod desluşit. Sunt calm, sunt deosebit de calm. Parcă mă aflu într-un-leagăn”. Transpunerea în practică necesită două cicluri: cele şapte exerciţii proprii primului ciclu şi succesiunea în care trebuie efectuate.
1) Inducerea calmului prin a spune concentrat: :”sunt calm, sunt perfect liniştit. Nimic nu mă tulbură”.
2) Obţinerea senzaţiei de greutate corporală, care se obţine prin antrenamente zilnice, de 10-20 minute. Se începe, de obicei, cu braţul drept: „Braţul meu drept este greu ca plumbul”, trecându-se apoi la braţul stâng şi apoi la extremităţile inferioare. La decontracturarea totală se ajunge prin tratament repetat. Când, prin exerciţii progresive, s-a ajuns la decontracturarea majorităţii muşchilor scheletici, se ajunge da senzaţia de corp mort.
3) Obţinerea senzaţiei de căldură. Spunem clar, încet, răspicat: „Braţul meu drept se încălzeşte. Braţul meu drept devine din ce în ce mai cald. Braţul meu este cald, deosebit de cald”. Simţim astfel o undă de căldură ce învăluie braţul. Prin exerciţii progresive, făcute zilnic, senzaţia de căldură obţinută iniţial numai la braţul drept, de exemplu, poate fi extinsă şi la celelalte extremităţi şi chiar la corpul întreg.
4) Obţinerea senzaţiei de rărire a bătăilor inimii realizată prin antrenament progresiv, pronunţând formula „Inima bate, calm liniştit. Pulsul meu se linişteşte şi el. Pulsul meu devine rar, profund”.
5) Obţinerea de senzaţie de calm respirator prin antrenament, zicând: „Respiră calm. Respiră liniştit”. Obţinerea senzaţiei de calm digestiv. Se foloseşte formula: „Plexul meu solar este calm” sau „Plexul meu solar funcţionează regulat, calm, liniştit”.,
6) Obţinerea senzaţiei de frunte proaspătă, răcorită: „Fruntea mea este proaspătă, fruntea mea este răcorită”.
Aceste exerciţii, în ordinea descrisă, se vor face nu numai zilnic, ci şi de 2-3 ori pe zi, timp de şase luni, până la cca doi ani. Numai după această perioadă se ajunge la ciclul doi, prin intrarea în arenă a unui medic specializat în aceste probleme.

Apiterapie
O lingură de miere, după fiecare cină, aduce somnul.
Polenul. Se iau 10 g pe zi, timp de 30 de zile, dimineaţa, înainte de micul dejun.

Hidroterapie
– Halbad (baie de jumătate) cu răcire 34-30°, timp de 4- 5 minute, pentru simpaticotonici. Se face în fiecare zi o baie, 12-15 băi pe cură.
– Afuziuni alternante pentru simpaticotonici. Se recomandă o cură de 15-20 băi.
– Comprese reci la gambe, pentru combaterea insomniilor, în fiecare seară înainte de culcare.
– Baie ascendentă de picioare, 36-40°, 15 minute, înainte de culcare, zilnic, pentru combaterea insomniilor.

Tratament balneoclimateric
Se recomandă staţiunile: Borsec, Sinaia, Tuşnad, Covasna, Govora, Felix, Stâna de Vale, Voineasa.

Lista de Contacte