Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Nevralgie

Nevralgia sciatică se manifestă prin dureri puternice, care pleacă din regiunea lombară (şale) şi coboară de-a lungul membrului inferior pînă la spaţiul popliteu, până la călcâi sau degetele picioarelor. Durerile se accentuează la aplecarea trunchiului înainte sau la îndoirea coapsei, se exacerbează la tuse şi strănut. Se însoţesc de amorţeli sau furnicături in membrele inferioare. În majoritatea cazurilor în producerea sciaticii, intervine hernia de disc. La acest factor mecanic se suprapune si un proces de inflamaţie, ceea ce explica durerile la frig umed sau sub acţiunea unei infecţii de la distanţă (infecţie de focar). Hernia poate fi la nivelul spaţiului intervertebral: L3-L4, L4-L5, S1. Mai există şi o sciatică aşa-zisă simptomatică, secundară altor boli (morbul Pott), (tumori ale măduvii spinării, inflamaţia foiţelor meningeene, spondilita ankilopoetică).

Indicaţii tratament naturist nevralgie sciatică: ceaiuri, băi, tratament balneoclimateric.

În faza acută a bolii se recomandă repaus, în decubit dorsal, pe pat tare, cu o pernă sub spate, alta sub genunchi şi ambele coapse susţinute de alte perne. Sunt contraindicate procedurile termoterapice (căldura sub orice formă).

Ceaiuri
– Hedera helix L. (iederă) Se beau două căni pe zi, dintr-un decoct, cu o lingură de frunze mărunţite, în apa rece, apoi se fierbe 15 minute.
Decoct, cu, 100-150 g frunze, la trei l apă, ce se fierbe bine, se strecoară şi lichidul se adaugă la apa din baie, la temperatura de 37°. Se fac 21 de băi într-o cură, cu rezultate foarte bune.
– Ranunculus acer L. (piciorul cocoşului). Sucul proaspăt al plantei se foloseşte pentru frecţii.
– Sambucus nigra L. (socul). Se beau trei căni pe zi, călduţe, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori, la 250 ml apă clocotită
Băi, cu infuzie din 50-100 g flori, fructe şi frunze, în trei litri de apă si lichidul strecurat se pune în vana cu apă de 37°.
– Semen Brassiea nigra (seminţe de muştar negru). 250 g făină, într-un săculeţ, făcută ca o pastă, în apă călduţă, care se aplică sub formă de cataplasmă pe regiunea lombară. Se ţine până la senzaţia de arsură şi apoi se îndepărtează. Se pot face două şedinţe pe zi, până la dispariţia durerii.
Băi, cu 250 g făină, într-un săculeţ care se agită în apa din baie. Se face câte o baie pe zi, timp de 20 minute, 20 de băi pe cură.
– Helleborus purpurascens W et. K. (spânz). Cataplasme, din flori şi frunze. Se aplică, cât este caldă, pe locul dureros.
Baie, cu decoct din rizom 50-100 g pentru o baie.
– Ulmus minor Mill. (ulm). Comprese, cu decoct, cu 100 – 200 g scoarţă. Se foloseşte ca revulsiv.
Fructus Juniperi (fructe de ienupăr), frecţiuni, cu ulei, 1% în alcool, de două ori pe zi, până la trecerea durerilor.
– Pulsatilla montana (Hoppe) Rchb. (dediţel). Se bea o cană pe zi, de 200 ml, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă la o cană.
– Allium cepa L. (ceapa). Se taie o ceapă mai mare în două şi cu o jumătate se masează locurile dureroase.

Nevralgia cervico-brahială este o boală ce se caracterizează prin durere ce porneşte din regiunea cervicală şi iradiază de-a lungul membrului superior până la mână. Unele nevralgii sunt reumatice, iar altele sunt simptome în cadrul altor boli: neoplasm metastazic, anevrism, morbul Pott, sifilis, traumatisme, hernii de disc înalte, luxaţii ale umărului, fracturi ale claviculei.

Indicaţii tratament naturist nevralgie cervico-brahială: ceaiuri, comprese, frecţii, apiterapie.

Ceaiuri-cataplasme
– Hedera helix L. (iederă). Decoct, cu o lingură de frunze mărunţite, în apă rece; se fierbe 15 minute. Se beau două căni pe zi.
– Ranunculus bnlbosus L. (piciorul cocoşului). Se fac frecţii, de două ori pe zi, cu sucul proaspăt al plantei.
– Sambucus nigra L. (soc). Se beau trei ceaiuri călduţe pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori, la 250 ml apă clocotită.
Extern: cataplasme, cu infuzie, 30 g la litru.
– Radix Symphyti (rădăcină de tătăneasă). Se pun patru- cinci linguri, la cană, pentru cataplasme.
Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Frecţiuni cu ulei, 1%, .în alcool.

Apiterapie
Venin de albine, sub formă de frecţii, de două ori pe zi, din preparatul apicola.

Nevralgia de trigemen se manifestă prin dureri violente în teritoriul nervului trigemen, adică suprafaţa cutanată a feţii şi o parte din pielea capului până la vertex (creştet). Crizele dureroase sunt sub formă de junghiuri pe hemifaţă, transpiraţie, supersecreţie lacrimală, nazală şi salivară. Se observă spasme ale musculaturii feţei. Nevralgia poate să fie esenţială sau secundară altor boli. Cauza nevralgiei esenţiale poate să fie o iritaţie de natură necunoscută, poate virotică, pe una din ramurile trigemenului. Nevralgia secundară este dată de anumite boli ca: gripa, paludismul, sifilisul, diabetul, melitococia, intoxicaţia cu plumb sau mercur.

Se indică: ceaiuri, comprese, frecţii, apiterapie.
– Hedera helix L. (iedera). Se beau două căni pe zi, dintr-un decoct, cu o lingură de frunze mărunţite, în apă rece. Se fierbe cinci minute.
– Ranunculus bulbosus L. (piciorul cocoşului). Se fac frecţii, de două ori pe zi, cu sucul proaspăt al plantei.
– Sambucus nigra L. (soc). Se beau trei ceaiuri călduţe pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită.

Cataplasme, cu infuzie, din 30 g la litru.
– Radix Symphyti (rădăcină de tătăneasă). Cataplasme, cu 4-5 linguri, pentru decoct, la o cană.
– Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Fricţiuni cu ulei, 1%, în alcool.
– Helleborus purpurasccns W. et K. (spânz).- Cataplasme, din flori şi frunze calde, aplicate pe locul dureros.

Nevralgia gloso-faringiană se manifestă prin dureri sfâşietoare la baza limbii în pilieri şi amigdale, iradiind în urechi. Este cauzată de infecţii, tumori sau traumatisme. Indicaţii: ceaiuri ca şi în nevralgia de trigemen.

Nevralgia intercostală este o boală ce se manifestă prin dureri violente de-a lungul nervului intercostal. Însoţeşte, de multe ori, o pleurită sau pneumonie. Poate fi provocată şi de zona Zoster.

Indicaţii tratament naturist nevralgie intercostală: ceaiuri, cataplasme, frecţii, apiterapie.
– Hedera helix L. (iederă). Decoct, cu o, lingură mărunţită, în apă rece. Se fierbe 15 minute, se beau două căni pe zi.
– Sambucus nigra L. (soc). Se beau trei căni pe zi, călduţ, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori, la 250 ml apă clocotită.
Cataplasme, cu infuzie, din 50 g la litru.
Băi, cu infuzie, din 50-100 g flori, frunze şi fructe, în trei l apă. Lichidul strecurat se pune în vana cu apă, la temperatura de 37°; zilnic câte o baie, până la trecerea durerilor.
– Fructus Juniperi (fructe de ienupăr). Frecţiuni cu ulei, 1%, în alcool.

Apiterapie
Frecţii cu venin de albine (preparat apicol).

Tratament balneoclimateric
Sunt indicate staţiunile: Amara, Bazna, Băile Felix, 1 Mai, Băile Govora, Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Eforie Nord, Mangalia, Neptun, Nicolina-Iaşi, Ocna Sibiu, Pucioasa, Techirghiol.

Lista de Contacte