Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Astm

Astmul bronşic este o stare patologică în care există o nevoie intensă de aer, evacuarea acestuia din plămâni făcându-se cu dificultat. Este o boală caracterizată prin accese de sufocare, determinate de obstrucţia bronşică prin edem, hipersecreţie, spasm şi dop de mucus. Este o dispnee respiratorie paroxistica. Aceste fenomene sunt determinate de pătrunderea unei particule mici (polen, peri, praf) sau a produselor rezultate din distrugerea germenilor care întreţin o inflamaţie bronşică (bronşita).

În astmul bronsic pur alergic se recomandă un tratament al crizei şi un tratament de fond. În crize se recomandă:

Ceaiuri tratament naturist astm
– Nigella saliva L. (negrilică). Se bea o cană două zi, dintr-un decoct din seminţe pisate, 2-3% sau caşet 2-4g pe zi.
– Datura stramonium L. (laur, ciumăfaie). Se folosesc frunze uscate şi pisate, sub formă de pulbere. Se folosesc 0,05 g sau 0,2-0,6 g, care se consumă în 24 ore. Se utilizează şi sub formă de decoct (0,5-1 g la 200 ml apă), consumat în 24 ore.
– Petasites hybridus (L.) G.M. Sch. şi Petasites kablikianus Tausch. (captalan). Se bea o cană pe zi, în timpul crizei, dintr-un decoct (1-2 linguriţe) din rizomii şi stolonii plantei.
– Ephedra vulgaris Rich. (cârcel). Se bea 1-2 căni zi dintr-o infuzie de 2-3 g de plantă la o cană de 200 ml.
– Origanum vulgare L. (şovârv). Se beau trei pahare pe zi dintr-o infuzie, din una două linguriţe la 200 ml apă clocotită. Uleiul volatil poate fi folosit şi sub formă de inhalaţii, de două ori pe zi.
– Euphorhia peplus L. (laptele câinelui). Se folosesc seminţele, care au acţiune antidispneică, cu accesele de astm, sub formă de decoct, 1-2 g la 100 ml apă rece. Se bea în timpul crizelor.
– Amni visnaga L. (visnaga); Extract fluid de tinctură 10%, se ia 1-5 g pe zi.

În criza de astm infectat se folosesc:

Ceaiuri tratament naturist astm infectat
– Folium et radix Althaeae (nalbă mare). Se beau 1-2 căni pe zi dintr-o infuzie de flori şi frunze, cu o linguriţă la o cană. Rădăcina se foloseşte ca macerat la rece (o linguriţă la o cană, timp de 30 minute, la care se adaugă şi un vârf de cuţit de bicarbonat). Se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se bea treptat în cursul unei zile.
– Flores et radix Primulae (flori şi rădăcină de ciuboţica cucului). Florile se folosesc ca infuzie (1-2 linguriţe la o cană) şi se bea treptat în cursul unei zile. Rădăcinile se folosesc ca decoct (o lingură la o cană, la care se adaugă şi un vârf de cuţit de bicarbonat). Se bea o cană pe zi, în mai multe reprize, câte una-două linguri la un interval de 2-3 orc.
– Flores Verhasei (flori de lumânărică). Infuzie, cu o linguriţă la cană, ce se bea în cursul unei zile.
– Cetraria islandicus (L.) Ach. (lichen de piatră). Are acţiune puternic antibiotică. Se beau două căni pe zi dintr-un decoct (o linguriţă la o cană), amestecat cu lapte.

Apiterapie
– Soluţie alcoolică de propolis 15%. Din această soluţie se ia şi se amestecă cu apă distilată, în proporţie de 1 : 1, pentru o şedinţă de aerosoli. Se fac câte două şedinţe pe zi cu o durată de cinci minute, în total 15-30 şedinţe, iar pupă terminarea şedinţei, odihnă 20 minute.

Inhalaţii
– Aetheroleum Hyssopi (ulei de isop). Se toarnă câteva picături de ulei în apă fierbinte. Se inspiră adânc vaporii degajaţi. Se fac două inhalaţii pe zi.
În astmul infecţios nealergic trebuie să combatem infecţiile bronşice, amigdaliete, sinuzale etc.
– Matricaria chamommilla L. (muşeţel). Infuzie preparată din trei linguri de plantă la o cană cu apă. După răcire se strecoară, se adaugă patru grame de acid boric, folosindu-se pentru gargară. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţie, de două ori pe zi.
– Folium Salviae (salvia). Infuzie preparată din două linguriţe de plantă la 100 ml apă, plus o linguriţă de muşeţel şi o linguriţă de coada şoricelului, acesta din urmă având acţiune antiinflamatorie şi antialergică. Se beau două căni pe zi. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii şi gargară.

Sub formă de inhalaţii, se pot folosi uleiuri de isop, brad, pin, molid, datorită efectului antiinflamator şi antiseptic asupra căilor respiratorii. Se inspiră adine vaporii degajaţi picături de ulei turnate în apa clocotită dintr-un vas emailat. Se fac două şedinţe pe zi, dimineaţa şi seara.

În astmul alergic infectat se folosesc:
– Cetraria islandica (L.) Ach. (lichenul de piatră) din care, în ultimul timp, s-au izolat antibiotice cu acţiune inhibitoare chiar asupra bacilului Koch. Se beau trei căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se fierbe cinci minute, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se bea rece.
– Evernia prunastri (L.) Ach. (lichenul de stejar). Se beau doua căni pe zi dintr-o infuzie de 2-5%.
– Lobaria pulmonaria L. (jebghiu de munte). Se beau 1-3 căni pe zi dintr-o infuzie de 2-5%.
– Betula pendula Roth (B. vernicosa Ehrh.) (mesteacăn). Mugurii au proprietăţi, antibiotice. Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de muguri la 200 ml apă.
– Populus nigra L. (plop negru). Are acţiune antiseptică, intiinflamatorie, antibiotică faţă de 10 suşe bacteriene. Are şi acţiune antifungică. Se beau două ceaiuri pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de muguri la 200 ml apă.
– Ocimum basilicum L. (busuioc). Este foarte bun în inflamaţiile căilor respiratorii. Se bea 1-2 căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe la o cană. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii, câte două inhalaţii pe zi.
– Viscum album L. (vâsc). Se recomandă, în cazul când astmul este însoţit şi de hipertensiune arterială. Se foloseşte macerat la rece, cu două linguriţe de plantă la 250 ml apa (la temperatura camerei). Şelasă opt ore la macerat. Se bea în două reprize, din care jumătate seara la culcare. O cură durează 20 -30 zile. Se foloseşte vâscul de măr, păr, prun, brad, stejar. Cel de salcie este contraindicat fiind toxic.
– Allium sativum L. (usturoi). Datorită substanţelor antibiotice are acţiune antimicrobiană. Se foloseşte astfel; 80 g bulbi (căţei) pisaţi se pun în 250 ml apă în clocot, într-un vas emailat bine acoperit. După un minut se ia după foc şi se lasă, tot acoperit, să se răcească. Toată cantitatea se bea în cursul unei zile, câ o lingură, din timp în timp. Se face o cură de 20-30 zile.
– Allium cepa L. (ceapa) conţine substanţe antibiotice. Este folosită ca antiseptic, emolient, în infecţii faringiene (stafilococ) şi în tuse rebelă şi catar bronşic. Se foloseşte sucul de ceapă, 100-200 g pe zi sau sub formă de decoct, cu două linguriţe de ceapă tocată la 200 ml apă. Se beau două căni pe zi.

În astmul intricat cu emfizem pulmonar se folosesc:

Ceaiuri
– Flores et folium Farfarae (flori şi frunze de podbal). Se beau în total 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie (cu 1-2 linguriţe la o cană sau cu 2-3 linguri de plantă la o cană) din care se ia câte o lingură la fiecare două ore.
– Corylus avellana L. (alun). Mugurii de alun au acţiune antiscleroasă, restabilind elasticitatea ţesutului pulmonar. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe de muguri la o cană.

În cadrul tratamentului general trebuie să urmărim influenţarea sistemului nervos vegetativ. În astm este parasinapaticotonie care este favorizată şi de o alealoză, de modificare a echilibrului electrolitic, în sensul unei prevalari a potasiului faţă de calciu.

– Uleiul de porumb. Se va lua o lingură de ulei de porumb la una sau la toate cele trei mese pe zi.

– Oţetul de mere. Intr-un pahar cu 100 ml apă se pun doua linguriţe cu oţet de mere, care se amestecă bine şi se bea dimineaţa la sculare.

Apiterapie
Un bun remediu recomandat în astmul infecţios este produsul albinelor numit propolis, care se poate folosi sub următoarele forme:
– Extract alcoolic 15% propolis care se prepară astfel 150 g de propolis sfărâmat în particule mici, se aşează în sticlă de culoare închisă şi se adaugă treptat 1000 ml alcool de 96°, agitând 30 minute. Sticla etichetată cu data preparării se ţine la întuneric, agitându-se zilnic. După şapte zile amestecul se filtrează prin tifon. Păstrat la întuneric preparata rezistă mulţi ani. Se iau câte 20-40 picături într-o jumătate de pahar cu lapte cald sau apă caldă, cu o oră înainte de mese.
– Inhalaţii de propolis. Se prepară astfel: 60 g propolis plus 40 g ceară curată de albine, fără reziduuri. Amestecul astfel obţinut este introdus într-un vas emailat, de 300 ml, care la rândul său este introdus în alt vas mai larg, plin cu apă în clocot. Inhalaţii se fac stând deasupra acestui vas cu capul acoperit de un prosop. Se face o inhalaţie seara, la culcare, timp de 10 minute sau chiar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de două luni de zile.
– Sirop de propolis (300 g). Se folosesc trei linguri pe zi, cu o oră înainte de mese.
– Lăptişor de matcă 50-100 mg zilnic, timp de 20-40 de zile, sub formă de drajeuri, ţinute sub limbă, până la completa, dizolvare.
– Mierea de albine, de tei, flori de câmp sau flori de munta se foloseşte pentru acţiunea ei antimicrobiană, antiinflamatorie, calmantă şi expectorantă. Se foloseşte sub formă de inhalaţii, ca soluţie 20 -30% în apă distilată, la început şi apoi, 50%, respirându-se liniştit timp de 20 minute. Se fac 1-2 inhalaţii pe zi, aproximativ 50 şedinţe, până ce dispare tusea, năduful, şuieratul din piept şi flegma. Este contraindicata mierea la cei în stare foarte gravă, cu astm bronşie (status asmaticus) şi la cei care nu suportă acest produs.
– Mierea de albim cu sulf. Se amestecă bine, timp de 3-4 zile, 1 kg de miere, căreia i s-a adăugat 100 g de sulf pentru uz intern. Se iau câte două linguri pe zi, dimineaţa şi seara.
– Sirop expectorant cu miere de albine. Se folosesc 3-4 linguri pe zi Ia adulţi şi trei linguriţe pe zi, la copii.

În general, pentru prevenirea crizelor şi ameliorarea evidentă a astmului. În orice formă s-ar prezenta, se recomandă Viscurn album L (vâscul de măr). Se folosesc 3-4 linguriţe de plantă mărunţită, ce se pun într-un pahar de 250 g, cu apă rece şi se lasă la macerat şapte ore. Se beau 2-3 ceşti pe zi.

Legume ce se recomandă în astmul bronşic: hreanul, morcovul, ridichea, salata, usturoiul, varza.

Lista de Contacte