Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Rinita

Rinita banală şi rinita gripală sunt boli inflamatorii ale mucoasei nazale. Se manifestă prin strănuturi repetate, senzaţie de înfundare a nasului, secreţii, la început apoase, apoi muco-purulente, cefalee uşoare, febră. Pot da complicaţii ca; sinuzite, otite, faringite, laringite, traheo-bronşite. Se indică: ceaiuri, inhalaţii, spălături nazale, apiterapie.

Ceaiuri tratament naturist rinită
– Ocimum basilicum L. (busuioc). Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la 200 ml apă clocotită. Se poate folosi şi ca inhalaţii, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
– Flores Sambuci (flori de soc). Se beau 3-4 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori la 250 ml apă în clocot. Se pot face şi inhalaţii, de două ori pe zi.
– Flores Tiliae (flori de tei). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la 200 ml apă clocotită. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii şi spălături nazale. Se pune infuzia într-o farfurie adâncă şi cu nasul complet în infuzie se inspiră până ce lichidul ajunge în gură, apoi se aruncă afară.
– Fructus Cynosbati (fructe de măceş). Se prepară un decoct, cu două linguri de fructe zdrobite la 500 ml apă. Se fierbe 10 minute. Fructele se pun în apă când dă în clocot, pentru a nu se pierde prea mult din vitamina C.

Atunci când rinita gripală este însoţită de febră, este bine să se folosească:
– Herba Centauri (ţintaură). Conţine un alcaloid – eritricina – ce ajută la scăderea febrei. Infuzie, cu o linguriţă la cană, ce se bea în trei reprize în cursul unei zile. Se poate prepara şi tinctură din 20 g plantă macerată, opt zile, în 100 ml alcool. Se iau câte 30-40 picături, de 3-4 ori pe zi.
– Certex Salicis (coajă de salcie). Este antitermică, sedativă, analgetică. Se beau trei linguri pe zi, dintr-un decoct, cu două linguri la cană.
– Rhizoma Graminis (rizom de pir). Are efect antitermic şi acţiune antimicrobiană. Se beau 3-4 căni pe zi, dintr-o infuzie sau decoct, cu o linguriţă la cană.
– Flores et radix Primulae (flori şi rădăcini de ciuboţica cucului). Este bine să fie folosită când rinita gripală este însoţită şi de tuse, căci are proprietăţi antitusive. Se bem 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, de flori sau decoct, din rădacină, cu o linguriţă la cană. Când se foloseşte decoctul se recomandă şi folosirea unui vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
– Eugenia caryophyllata Thunb (cuişoare) şi Cortex Cinnamomi (scorţişoară). Se folosesc pentru efectul lor antivirotic. Se fierb câte 4-5 g la o cană de apă, care se consumă în cursul unei zile,

Apiterapie
Inhalaţii cu miere de albine. În acest scop se foloseşte un ceainic obişnuit, care să fie închis ermetic. Dispozitivul de turnare al ceainicului se prelungeşte cu un tub de plastic, de 20 cm lungime, la capătul căruia se pune un muştiuc de sticlă pentru gură, sau o pâlnie de bachelită, prin care se inspiră vaporii eliminaţi. În ceainic se pun 50 ml apă şi, după ce apa începe să fiarbă, se adaugă două linguriţe du miere de tei sau flori de munte, după care începe inspirarea vaporilor prin pâlnia de baghelită. Apa trebuie să fiarbă moderat. Se inspiră astfel vaporii timp de 15-20 minut. Inhalaţia să se facă seara la culcare. Concomitent, să se ia 100-150 g miere pe zi, în porţii mici, câte o linguriţă, de mai multe ori pe zi, care se reţine în gură pentru a fi resorbită încet. Cea mai bună pentru consum este mierea cristalizată (zaharisită). Cura durează 20 de zile şi în cazuri rebele chiar 30-50 zile. Cura de tratamente include, în medie, 30 de inhalaţii. Când există aparate speciale pentru aerosoli, soluţia se prepară cu apă distilată în proporţie de 50%, iar la cei ce manifestă sensibilitate faţă de miere, se fac soluţii şi mai diluate, de 5-10%. Soluţia se păstrează într-un vas de sticlă închis ermetic, la întuneric şi răcoare. În aparatul de aerosoli se introduc 15-20 ml de soluţie şi se inspira liniştit, prin nas sau gură. Şedinţa durează 20 minute. Se fac două şedinţe pe zi, una dimineaţa şi alta seara.
– Soluţie proaspătă, 50%, de miere în apă distilată. Se înmoaie tampoane de tifon sau vată care se introduc în ambele nări. După două ore se observă o eliminare abundentă în secreţiei nazale.
– Soluţie alcoolică, 10%, de propolis. Se prepară astfel: propolisul se sfarmă în părticele mici. 10 g de propolis pisat se pun în 90 g alcool de 96°, într-o sticlă brună. Se agita timp de 30 minute. Pe sticlă se lipeşte o etichetă cu cu data preparării şi se păstrează la întuneric. Din când în când, amestecul trebuie agitat. După cinci zile, amestecul se filtrează prin tifon. Se pun 2-3 picături în fiecare nară.

Pentru desfundarea nărilor: soluţie de apă caldă sărată (15 g sare la un litru de apă caldă). Se aspiră apa caldă sărată pe nas şi se scoate pe gură. Se trece apoi la exerciţii inspiratorii pe nas, de la 2-10-15 minute, în mod treptat.

O linguriţă rasă de bicarbonat de sodiu într-o farfurie adancă cu apă caldă la temperatura suportabilă. Se bagă complet nasul în apă şi se inspiră până ce apa trece în gură, care se aruncă apoi afară. Se procedează astfel până la terminarea apei din farfurie. Să se execute de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Rinitele şi rinosinuzitele alergice sunt boli inflamatorii ale mucoaselor nazale şi ale sinusurilor, date de diferiţi alergeni. Pot fi periodice, sezoniere şi aperiodice (perene). Alergenii mai importanţi ce le cauzează sunt; polenul, praful de casă, fulgii atmosferici, părul, praful din făină, praful din cereale etc. Se manifestă prin congestie nazală (nas înfundat), strănut în salve, rinoree seroasă sau sero-mucoasă, prurit nazal şi al gâtului, prurit conjunctival, lăcrimare, oboseală, iritabilitate, depresiune, tuse. Indicaţii: ceaiuri, inhalaţii, spălaturi nazale, tratament balneoclimateric.

– Flores Millefolii (coada şoricelului). Se beau două (una pe zi dintr-o infuzie, cu o lingură la cană. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii, de două ori pe zi şi ca spălături nazale.
– Ribes nigrum L. (muguri de coacăz negru). Are o acţiune net antialergică. Se beau 1-2 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană. Macerat glicerinat, 50-100 g. .Se iau 20-30 picături pe zi, puţin înainte de culcare, dizolvat extemporaneu într-un pahar cu apă.
– Herba Violae tricoloris (trei fraţi pătaţi). Se beau 2-3 răni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană; sau infuzie concentrată, cu patru linguri la cană. Se ia câte o lingură la trei ore. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii şi spălături nazale.

Tratament balneoclimateric
În staţiunile: Băile Govora, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicolina (Iaşi), Săcelu. Sunt indicate apele sulfuroase.

Rinite cronice catarale hipertrofice sunt boli ce se caracterizează printr-o degenerare a mucoasei nazale de tip edematos polipoid. Mucoasa nazală, mai ales la nivelul cornetului inferior, se îngroaşă, devine albicioasă-albăstruie, neregulată şi astupă fosele nazale. La început, obstrucţia nazală apare la o singură nară, în special la poziţia culcat, apoi devine bilaterală şi permanentă. Bolnavul se plânge de uscăciune a gurii, a nasului, are mirosul şi auzul scăzut, sforăie în somn. Indicaţii tratament naturist rinită cronică: ceaiuri, inhalaţii, spălături nazale, apiterapie, tratament balneoclimateric.

– Thymus serpyllum L. (cimbrişor, cimbru de câmp) şi Thymus vulgaris L. (cimbru de grădină). Se folosesc ca dezinfectante şi antiseptice ale căilor respiratorii. Dintr-o infuzie cu o linguriţă de plantă la 200 ml apă fierbinte, se beau 2-3 căni pe zi.

Inhalaţii, cu 1-2 linguriţe la 200 ml apă fierbinte, care se introduce în vasul pentru inhalaţii.

Spălături nazale. Se pune infuzia într-o farfurie adâncă. Se introduce nasul şi se inspiră, la temperatura suportabilă, 35-37°, până ce ajunge în gură şi apoi se aruncă afară. Se pot face de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Se continuă până la ameliorare şi vindecare.

– Lavandula angustifolia Mill (levănţică). Conţine, ulei volatil antiseptic, dezinfectant şi antispasmodic. Se beau două ceaiuri pe zi dintr-o infuzie, cu 1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se poate folosi şi la inhalaţii.

– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Se beau 2-3, ceaiuri pe zi dintr-o, infuzie cu o linguriţă de flori la 200 ml apă în clocot. Se poate folosi şi ca inhalaţii şi spălături nazale, cu două linguriţe de flori la 200 ml apă în clocot.

– Rosmarinus officinalis L. (rozmarin). Are efecte bacteriostatice pe un mare număr de germeni. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de frunze la 200 ml apă. Se foloseşte şi sub formă de inhalaţii, de două ori pe zi.

Apiterapie
– Propolis, unguent 20%, în vaselină. Se ung nările de doua ori pe zi.
– Propolis, soluţie in glicerină. Se amestecă 30 g propolis fărâmiţat cu 100 g alcool de 96°. Se lasă soluţia timp de şapte zile agitând-o din când în când şi apoi se filtrează prin tifon. Se amestecă o parte din această soluţie, cu două părţi glicerină. Se badijonează mucoasele nărilor, de 1-2 ori pe zi, timp de 10-15 zile.
– Propolis, soluţie alcoolică 10%. Se foloseşte sub formă de picături (o parte soluţie, cu o parte apă distilată). Se pun 3-5 picături în fiecare nară, de două ori pe zi.
– Fagure de miere, bucăţi. Să se mestece câte o bucată, de trei ori pe zi, apoi se înghite. Când nasul s-a desfundat, se va consuma numai o dată pe zi, timp de două săptămâni.
– Soluţie proaspătă de miere 50% în apă distilată. Să se păstreze într-un vas închis ermetic, ţinut la întuneric şi răcoare. Se folosesc tampoane de tifon sau vată înmuiate în soluţie, cu care se-tamponează nările, de două ori pe zi dimineaţa şi seara, timp de cel puţin 20 zile, până la ameliorare sau chiar vindecare.

Tratament balneoclimateric.
Sunt indicate staţiunile: Băile Govora, Calimăneşti- Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicolina Iaşi, Săcelu şi Strunga.

Rinita hipo şi atrofică – Ozena se caracterizează prin atrofia mucoasei nazale şi prezenţa de cruste cu miros respingător. Se întâlneşte mai ales la femei, la vârsta pubertăţii. Cauzele sunt neprecizale. Se indică: spălături nazale, apiterapie, tratament balneoclimateric.

Spălaturi nazale cu sare (ser fiziologic). La un litru de apă clocotită se pune o linguriţă de sare de bucătărie. Se lasă să se răcească şi se toarnă în pumn, aspirându-se soluţia pe nas. Înmoaie crustele şi uşurează dezlipirea lor. Se foloseşte până ce se dezlipesc crustele.

Apiterapie
– Propolis, spray 10-20%. Să se pulverizeze în fiecare nară, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
– Propolis, pomada 20%. Să se ungă zilnic cele două nări, la o oră după folosirea sprayului.
– Propolis soluţie în glicerina – Se amestecă propolis fărâmiţat (30 g) la 100 ml alcool 96°. Se lasă soluţia timp de şapte zile, agitând-o din când în când şi apoi se filtrează prin tifon. Se păstrează într-o sticlă brună. O parte din aceasta soluţie se amestecă cu două părţi glicerină, adică un cm3 soluţie propolis cu doi cm3 glicerină. Se înmoaie tifonul in această soluţie şi se înfundă nările timp de 15 minute. Se repetă chiar de două ori pe zi, până la completa vindecare.

Tratament balneoclimateric în staţiunile: Băile Govora, Bazna, Eforie Nord, Mangalia, Slănic Moldova, Techirghiol.

Rino-sinuzita este inflamaţia mucoaselor, nasului şi sinusurilor. Poate fi acută sau cronică, purulentă sau nepurulentă, catarală. De obicei, este o complicaţie a gripei, a guturaiului, a rujeolei, a scarlatinei. Se manifestă cu: cefalee, dureri frontale, deasupra orbitelor, uneori tumefacţia pleoapelor superioare, dureri maxilare, ale obrazului, ale dinţilor, astuparea nasului cu secreţii mucoase sau purulente (din nara corespunzătoare fie partea sinusului bolnav). Uneori, apare febră şi stare generală proastă. Indicaţii; ceaiuri, inhalaţii, apilerapie şi tratament balneoclimateric.

– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Se beau 2-3 ceaiuri pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la 200 ml apă clocotită.
Inhalaţii, cu două linguriţe de florida 200 ml apă în clocot. Se fac două inhalaţii pe zi.
– Salvia officinalis L. (salvia) Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de frunze la 100 ml apă în clocot.
Inhalaţii, cu două linguriţe de frunze la 100 ml apă clocotită. Se fac două inhalaţii pe zi.
– Lythrum salicaria L. (răchitan). Se beau trei căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml apă în clocot.
– Viola tricolor L. (trei fraţi pătaţi). Se beau trei căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă la 200 ml apă clocotită.
– Geum urbanum L. (cerenţel). Decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită, la 300 ml apă rece. Se fierbe 30 minute. Se foloseşte sub formă de aspiraţii nazale.
– Flores Millefolii (coada şoricelului). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o lingură la cană. Se poate folosi şi sub formă de inhalaţii, câte două pe zi şi ca aspiraţii nazale.

Apiterapie
Propolis, soluţie 5%. Se pun cinci picături cu pipeta în fiecare nară, de trei ori pe zi.

Tratament balneoclimateric
La staţiunile: Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicolina-laşi, Săcelu, Strunga. Se folosesc apele sulfuroase.

Lista de Contacte