Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Laringita

Laringita este inflamaţia mucoasei laringiene, datorită unei răceli sau bolilor infecto-contagioase. Laringita cronică poate urma unei larginite acute banale, neglijate şi netratate Ia timp. Variaţiile bruşte de temperatură, surmenaj vocal, atmosferă umedă sau cu multe pulberi şi gaze sunt cauze favorizante. Simptomele sunt: răguşala care poate merge până la afonie, înţepături, jenă dureroasă, uscăciune a gâtului, tuse uscată. Se indică: ceaiuri, gargară, inhalaţii, apiterapie, balneoterapie.

Ceaiuri tratament naturist laringită
Se folosesc plante cu efecte salutare în laringitele acute, care vindecă răguşala.
– Althaea officinalis L. (nalba mare). Macerat la rece, 30 minute, cu o lingură de rădăcină la 250 ml apă, la temperatura camerei. După strecurare se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se bea fracţionat, în 3-4 reprize, în timpul unei zile. Decoct, cu 20 g rădăcină la 250 ml apă rece; se fierbe 10 minute; se foloseşte sub formă de gargară.
– Verbascum phlomoides L. (lumânărică, coada vacii). Se beau două căni pe zi, călduţe, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de flori la 200 ml apă în clocot.
– Tussilago farfara L. (podbal). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu 15 g de frunze sau flori la 200 ml apă în clocot. Se poate folosi şi sub formă de gargară.
– Papaver rhoeas L (macul de câmp). Petalele florilor se folosesc ca infuzie, cu o linguriţă la 200 ml apă clocotită. Se bea fracţionat în timpul unei zile. Se face gargară cu ceaiul călduţ.
– Pulmonaria officinalis L. (plămânărica). Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale, dintr-o infuzie, cu o lingură de frunze la 200 ml de apă clocotită. Se poate folosi şi sub formă de gargară.
– Cetraria islandica (L.) Ach (lichenul de piatră). Este un puternic antibiotic. Se beau trei căni pe zi, reci, dintr-o infuzie, cu o linguriţa de plantă la 250 ml apă clocotită. Se fierbe cinci minute şi se adauga un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu.
– Arnica montana L. (arnică). Infuzie, cu două linguriţe de flori la 200 ml apă în clocot, cu care se face gargară, la 3-4 ore, atât în laringitele acute cât şi în cele cronice.

Inhalaţii cu plante medicinale în amestec: muşeţel, levănţică, cimbru, cimbrişor şi rozmarin. Pentru a obţine o mixtură, plantele se amestecă în mod egal. Două linguri din acest amestec se folosesc pentru infuzie cu un litru de apă fierbinte, într-un vas cu gura largă, deasupra căruia se aşază un cornet perforat. Pacientul, cu un cearceaf sau un prosop îşi acoperă capul şi aspiră vaporii degajaţi. Se fac două inhalaţii pe zi, dimineaţa şi seara.

Răguşala trece cu un amestec de: frunze de podbal, rădăcină de nalbă şi flori de lumânărică, din care se face o infuzie. Se ia din această infuzie câte o lingură, din oră în oră, până ce trece răguşala.
Ulei de brad şi ulei de levănţică. Inhalaţie cu câteva picături de ulei turnat în apa fierbinte. Se fac două inhalaţii pe zi, dimineaţa şi seara.

Apiterapie
– Propolis, soluţie alcoolică 20-30%. Se iau 15-30 picături, înainte de mese, într-un păhărel cu apă sau lapte. Se fac două inhalaţii pe zi, dimineaţa şi seara.
– Proposept. Se sug 5-6 tablete pe zi sau se mestecă în gură câte 5 g de propolis pe zi. Se foloseşte până la vindecare.
– Mierea zaharisită, se suge câte 30-50 g pc zi, ţinându-se mai mult timp în gură. Tratamentul durează 10-20 zile.

Tratament balneoclimateric
Sunt indicate staţiunile: Băile Govora, Bazna, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicolina-Iaşi, Săcelu, Slănic Moldova, Techirghiol şi Strunga.

Lista de Contacte