Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Faringita

Faringita, acută şi cronică, este o inflamaţie a mucoasei faringiene în totalitatea ei, inclusiv a ţesutului limfatic din amigdale. Cele mai obişnuite faringitele cronice banale, cauzate de streptococi, slafilococi, pneumococi care, prin infectări repetate ale faringelui, duc la cronicizarea bolii. Bolnavii au jenă la înghiţit, senzaţii de înţepături, căldură, uscăciune. Mucozităţile vâscoase, care se formează în gât îi obligă să facă eforturi pentru eliminarea lor, mai ales dimineaţa la sculare. Deseori, prezintă tuse seacă, obositoare. Sunt indicate ceaiuri, gargare, apiterapie şi balneoterapie Profilactic, se vor evita factorii favorizanţi: frigul, umezeala, praful de diferite naturi, fumatul, eforturile vocale şi condimentele.

Când cuprind şi mucoasa nazală se numeşte rino-faringită.

Ceaiuri tratament naturist faringită
– Origanum vulgare L. (şovârv). Se foloseşte ca infuzie si gargară. Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml apă în clocot, neîndulcită şi gargară, de mai multe ori pe zi.
– Ceaiuri şi gargare cu muşeţel ca şi în stomatite,

Apiterapie
– Mierea de albine cristalizată (zaharisită), pentru a fi ţinuta mai mult în gură. Doză zilnică, 20-50 g, pentru copii şi 120 g, pentru adulţi împărţită în şase porţii, începând de dimineaţa şi ultima seara, la culcare. După 7-10 zile, efectul începe să se arate şi după 20 zile dispar senzaţiile neplăcute.
– Propolis, soluţie alcoolică 5%. Se fac aerosoli cu 2-5 cm3 pe şedinţă; zilnic câte o şedinţă; total 5-10 şedinţe până la cedarea neplăcerilor. Se poate folosi şi sub formă de gargară, cu 40-50 picături într-un păhărel cu apă de 100 ml, de trei ori pe zi şi se înghite apoi. Propolis tablete, a se suge 4-6 tablete pe zi până la cedarea neplăcerilor sau se suge câte 5 g de propolis, aşa cura este extras din stup, total 20 g de propolis şi toate neplăcerile cedează.

Tratament balneoclimateric.
Se recomandă apele sulfuroase, sulfatate-calcice, magneziene, sub formă de aerosoli individuali, de cameră şi ultrasono aerosoli. Se fac zilnic câte două şedinţe, de câte 10-15- 30 minute; total 18 zile de tratament. Se indică staţiunile; Govora, Călimăneşti-Căciulata.

Faringita poate să îmbrace mai multe forme:
1) faringita eritematoasă roşie, frecventă la bolnavii operaţi de amigdale, fiind de origine virotică. Se manifestă prin febră, stare de oboseală, senzaţie de arsură şi uscăciura a gâtului, a nasului, dureri la înghiţit, uşoară răguşeala uneori tuse.

2) faringita pultacee produsă, de obicei, de microbi (mai ales streptococi). Prezintă depozite albe la nivelul foliculilor limfatici. Febra şi alterarea stării generale sunt mai accentuate.

Sunt indicate ceaiuri, apiterapie şi tratament balneoclimateric.
– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Infuzie (două căni pe zi), inhalaţii şi gargară, de 2-3 ori pe zi.
– Glycyrrhiza glahra L. (lemn dulce). Macerat la rece, cu o jumătate linguriţă plantă pisată (rădăcină) la 200 ml apă. Se bea în cursul unei zile. Se mai poate folosi sub formă de gargară şi inhalaţii de 2-3 ori pe zi. Este contraindicat sub formă de ceaiuri la hipertensivi.
– Quercus rohur L. (stejar). Decoct, cu, două linguriţe de coajă, la 200 ml apă. Se fierbe 20-30 minute. Se beau două căni pe zi. Se poate folosi şi sub formă de gargară, din trei linguriţe la 200 ml apă. Se fierbe şi se foloseşte la temperatura suportabilă, de 2-3 ori pe zi.
– Origanum vulgare L. (şovârv). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie cu 15 g plantă la 200 ml apă clocotită.

Apiterapie
Propolis, soluţie alcoolică 10%. Se pun 10 picături la o ceaşcă de ceai de muşeţel. Se face de două ori pe zi gargară şi se înghite.

Tratament balneoclimaterie
Sunt indicate staţiunile; Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Săcelu, Nicolina Iaşi şi Strunga.

Faringo-amigdalita este inflamaţia amigdalelor, a mucoasei faringiene şi a ţesutului limfatic din jurul lor. Ganglionii maxilari şi cervicali pot fi uşor măriţi şi dureroşi. Debutul acestei boli este brusc, cu frison, febră mare şi dureri în gât. Fundul gâtului şi amigdalele sunt roşii, cu depozite izolate de exudat albicios (puroi), alteori cu depozit alb-cenuşiu, acoperind suprafaţa amigdalelor, formând o falsă membrană. Indicaţii tratament naturist faringo-amigdalită: ceaiuri, gargare, tratament balneoclimateric.

– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Este un puternic antiseptic, bactericid, antiinflamator, anestezic. Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de flori la 200 ml apă, făcându-se concomitent şi gargara.
– Salvia officinalis L. (salvia). Are acţiune antiseptică şi bacteriostatică. Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de frunze la 100 ml apă în clocot; sau infuzie, cu cinci frunze la 100 ml apă clocotită, care se foloseşte ca gargară, de mai multe ori pe zi. Se poate folosi şi în combinaţie, o linguriţă de salvie şi o linguriţă de flori de muşeţel.
– Geum urbanum L. (cerenţel). Are acţiune antiseptică, dezinfectantă şi calmantă. Decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită la 300 ml apă rece. Se fierbe 30 minute şi se foloseşte în trei reprize, numai după mesele principale. Decoct, cu trei linguriţe la 300 ml apă rece. Se fierbe 30 minute şi se foloseşte sub formă de gargară, de mai multe ori pe zi.
– Gargară, din infuzie de rug de mure, frunze de nuc şi petale de trandafiri, atunci când amigdalita se însoţeşte de tuse sâcâitoare.
– Gargară cu infuzie de ceai de muşeţel, cu două linguri, plus trei linguriţe de frunze de salvie, la o cană de 200 ml apă clocotită, cu care se face gargară până la completa vindecare.

Apiterapie
– Propolis, soluţie alcoolică 10%. Se iau câte 10 picături, la o ceaşcă de ceai de muşeţel, de 2-5 ori pe zi. După ce se face gargara, se înghite conţinutul. Se face până la vindecare.
– Răşina de brad. Amestecarea şi sugerea a 20-30 g răşină de brad, proaspătă, în timpul unei zile, până la vindecare.

Tratament balneoclimateric
În formele cronice sunt indicate staţiunile: Băile Govora, Călimăneşti-Căciulata, Herculane, Mangalia, Nicotină-Iaşi, Săcelu, Strunga. Sunt indicate apele sulfuroase.

Lista de Contacte