Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Litiaza Biliara

Litiaza biliară. Datorită unei concentraţii mari a bilei în vezicula biliară se pot produce precipitări ale substanţelor cristaline care vor constitui baza formării unor calculi prin depuneri de straturi succesive de săruri. Se produc cu mai mare uşurinţă dacă vezicula e infectată (colecistită) sau dacă există o stază, datorită funcţionării defectuoase a căilor biliare (dischinezie biliară). După compoziţia lor, calculii pot fi formaţi din colesterol, din bilirubină, din carbonaţi şi fosfaţi de calciu. Cei mai frecvenţi sunt calculii formaţi din colesterol şi bilirubină. Se manifestă prin colici biliare în partea dreaptă abdominală, cu iradieri în spate sau umeri, greaţă, vărsături, febră, atunci când există şi o infecţie a căilor biliare. Când calculul coboară în coledoc constituie un obstacol în eliminarea bilei. Apare coloraţia icterică a tegumentelor şi mucoaselor, materiile fecale sunt decolorate. Boala se observă mai frecvent la femei, datorită tulburărilor în metabolismul grăsimilor. Se indică: regim alimentar, ceaiuri şi tratament balneoclimateric.

Regim alimentar. Trebuiesc înlăturate alimentele care provoacă contracţii ale vezicii biliare ca: ouă, grăsimi animale, ciocolata, cacao, conservele, vânatul, mezelurile, brânzeturile fermentate, condimentele, tutunul, alcoolul. Trebuiesc înlăturate alimentele bogate în colesterol: măruntaiele (ficat, rinichi, creier, pancreas), peştele gras, prăjiturile, mazărea şi morcovii.

Ceaiuri tratament naturist litiază biliară
– Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Se prepară un decoct, cu 1-2 linguri, de rădăcină mărunţită, la un litru de apă clocotită. Se continuă fierberea încă două minute, apoi se ia vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă 15 minute. Se bea călduţ, în timpul unei zile. Lizează calculii.
– Herba Agrimoniae (turiţă mare). Lizează şi elimină calculii. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă, la 200 ml apă clocotită. Să nu se mărească doza căci poate provoca colici.

Tratament balneoclimateric
Se recomandă apele minerale din următoarele staţiuni; Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Malnaş, Sângeorz, Slănic Moldova, Ţinea.

Litiazele biliare însoţite de colecistite, cu colici frecvente, cu calculi mici şi numeroşi, cu fenomene inflamatorii la nivelul canalelor biliare şi la nivelul ficatului, sunt contraindicate pentru tratament în staţiuni balneoclimaterice.

Colici hepato-biliare. Colica biliară este un accident paroxistic, dureros, urmare a tulburărilor de la nivelul căilor biliare extrahepatice. Durerea are un caracter paroxistic, ca instalare şi atingerea apogeului dureros decurge rapid, în câteva minute, ore sau zile, în colitele cu caracter subintrant. începutul şi sediul maxim al durerii este în hipocondrul drept, până spre coloana vertebrală şi în sus, în regiunea interscapulo-vertebrală dreaptă. Evoluează adeseori cu agitaţie, meteorism (gaze), eventuale ascensiuni febrile, precedate uneori de frison; apar vărsături biliare şi câteodată icter. Durerea este generată de excitaţia plexului nervos peri-vezicular. Substratul principal al durerii este un proces dischinetic în arborele biliar. Se indică ceaiuri.

– Herba Chelidonii (rostopască). Se beau 1-2 linguri, din trei în trei ore, în cursul unei zile, dintr-o infuzie, cu o jumătate de linguriţă la cană. Se evită supradozarea, deoarece poate avea efecte toxice.
– Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Se bea în cursul unei zile, dintr-o infuzie, cu două linguri la o jumate de litru de apă clocotită, în colici cu componentă nevrotică.

În colici cu componentă nevrotică:
– Flores Lavandulae (flori de levănţică) 10g
– Flores Millefolli (flori de coada şoriceluJui) 10g
– Folium Menthae (frunze de mentă) 15g
– Herba Leonuri (talpa gâştii) 30g
– Herba Hyperici (sunătoare) 10g
– Radix Valerianae (rădăcină de valeriană) 20g
– Fructus Foeniculi (fructe de fenicul) 5g
Se beau 1-2 căni pe zi, calde, încet, dintr-o infuzie, cu o lingură din acest amestec la o cana.

Lista de Contacte