Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Gastrita

Gastrita este o afecţiune inflamatorie şi distrofică a stomacului evoluând acut sau cronic, forma acută este întâlnită, de obicei, în cursul unei boli infecţioase sau alergice, ori în intoxicaţiile alimentare, cu substanţe chimice, cu un debut şi evoluţie acută. Gastrita cronică bipoacidă este o distrofie a mucoasei gastrice, cu reducerea sau dispariţia treptată a glandelor gastrice clorhidropeptice, în primul rând şi cu diminuarea sau dispariţia din secreţia gastrică a acidului clorhidric, pepsinei, factorului intrinsec; mucoasa gastrică apare subţiată şi cu pliurile şterse. Se manifestă prin sindromul: dispeptic gastric, cu dureri în regiunea epigastrică, accentuate după mese copioase, cu balonări post prandiale, gust neplăcut, eructaţii, regurgitări, greaţă, uneori vărsături şi diaree.

Tratament naturist în gastritele acute toxialimentare.

Se indică ceaiuri şi oţetul de mere.

Ceaiuri de muşeţel, izmă bună, roiniţă, coada racului, îndulcit cu miere de albine. Se beau 2-3 căni pe zi.

Oţetul de mere. Se iau două linguriţe, la un pahar de 200 ml apă. Din acest amestec se bea câte o lingură, din cinci în cinci minute, până la completa ameliorare.

Tratament în gastritele cronice hipoacide şi anacide.

Sunt indicate: regim dietetic, ceaiuri, apiterapie, presopunctură şi acupunctura, electroterapic, balneoterapie.

Profilactic; respectarea regulilor de igienă alimentară, servirea meselor în linişte şi la ore regulate. îngrijirea danturii şi o mestecare suficienţă a alimentelor. Evitarea alcoolului, tutunului, condimentelor şi abuzului de medicamente iritante.

Regim dietetic. Se va mînca la ore fixe, la interval de patru ore. Cantitativ, mesele vor fi cât mai egale. Alimentele se vor servi la o temperatură potrivită. Se va mânca încet, mestecând bine, nu se va bea în timpul meselor, ci numai după ele. Alimentaţia va căuta să stimuleze secreţia gastrică, fără însă să producă lezarea mucoasei stomacului prin condimente iritante sau produse prăjite. Sunt permise numai sosurile dietetice cu rântaş dietetic.

a) Alimente interzise: lapte simplu, alcool, îngheţate, apele minerale alcaline, băuturi fierbinţi, pâine neagră sau proaspătă, cartofi prăjiţi, zarzavaturi crude, bogate în celuloză, nedigestibile, fructe crude, mezeluri, conserve de carne, carne grasă de oaie, gâscă, rată, porc, vânat, peşte gras, peşte prăjit, ochiuri prăjite, omletă prăjită, brânzeturi grase, untură, slănină, grăsime prăjită, aluaturi proaspete, aluaturi dospite cu unt, marmeladă, hrean, muştar, piper, ceapă, usturoi, boia, murături, sosuri nedietetice, dulceaţă.

b) Alimente permise; cafea, ceai, cacao, puţin sifon, sucuri de fructe, de legume, chisel, ape minerale clorosodice, pâine albă uscată, pâine prăjită, pireu de cartofi, paste făinoase bine fierte, orez şi griş bine fiert, fulgi de ovăz pasaţi, mamăligă prăjită, pireuri de legume, legume fierte şi pasate (morcovi, dovlecei, conopidă, mazăre verde, spanac, urzici), fructe coapte la cuptor sau compot pasat din mere, pere, prune, caise, piersici, vişine, cireşe, agrişe. Carne slabă de vită, înăbuşită, tocată, friptă, carne de viţel, găină şi pui, şuncă slabă, peşte slab de apă dulce, (şalău, ştiucă, lin, păstrăv, biban), budinca de peşte şi carne, omletă la aburi, brânză de vaci, telemea desărată, şvaiţer, caş sărat, unt proaspăt, untdelemn crud, în cantitate mică, supe degresate din carne şi oase, supe de roşii, borşuri pasate, aluaturi uscate, biscuiţi, gelatine de fructe, sufleuri, sare în cantitate normală, frunze de pătrunjel, mărar, tarhon, leuştean, sosuri de carne, sosuri de roşii cu rântaş dietetic. Ca fructe să se consume portocale şi struguri.

Ceaiuri tatament naturist gartrită
– Onicus benedictus L. (schinel). Se foloseşte ca infuzie şi tinctură. Infuzie, cu o linguriţă la cană, din care se bea câte un sfert, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Tinctură, din 20 g plantă macerată în 100 ml alcool 700, timp de 7-8 zile. Se iau câte 40 -50 picături în apă sau vin, cu o jumătate de oră înainte de mese.
– Herba Origani (şovârv). Infuzie concentrată, cu trei linguri de plantă la o cană, din care se beau 3-4 linguri, cu o jumătate de oră înainte de mese.
– Herba Centauri (fierea pământuluii, ţintaură). Se foloseşte ca infuzie şi tinctură. Infuzie, cu o linguriţă la o cana, din care se bea câte un sfert, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Tinctură, din 20 g plantă macerată în 100 ml alcool de 70°, timp de 7-8 zile. Se iau câte 30-40 picături, în apă sau vin, înainte de mesele principale.
– Ceai tonic aperitiv. Se beau, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la cană, două căni pe zi, cu 30 minute înainte de mesele principale.

– Herba o nici benedicti (schinelul) 10 g
– Folium Melissae (roiniţă) 10 g
– Folium Menthae (izmă) 10 g
Infuzie, cu două linguriţe de amestec la un pahar cu apă. Se bea câte un pahar, cu o jumătate de oră înainte de mese,

Apiterapie
Mierea de albine normalizează activitatea secretorie şi motorie a stomacului. De aceea şi ceaiurile trebuiesc îndulcite cu miere. Dacă se consumă înainte de mese, cu apă rece, măreşte aciditatea. Se ia câte 150 g pe zi, câte 50 g, înainte de mese cu o jumătate de oră. Se recomandă mierea de munte, de fâneaţă. Cura durează de la 1-2 luni. La nevoie se poate repeta.

Tratament balneoclimateric se recomandă, în faza de acalmie, în staţiunile: Olăneşti, Borsec, Călimăneşti-Căciulata, Sângeorz, Slănic Moldova şi în localităţile balneoclimaterice ca: Drânceni, Strunga, Sugas şi Vâlcele. Durata unei cure este de 21-30 zile.

Ape minerale îmbuteliate, care se pot folosi la domiciliu, cu condiţia să nu treacă de cinci luni de la data îmbutelierii. Se recomandă astfel apele îmbuteliate: Covasna, Căciulata, Şarul-Dornei, Malnaş, Lipova, Biborţeni. Se bea, de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor. Se incepe cu un sfert, până la o jumătate de pahar, crescând progresiv doza, până la 150-300 ml, ajungându-se deci, după câteva zile, la doza de 450-900 ml pe zi, depinzând de toleranţa fiecărui individ. Când se recomandă mai mult, adică peste 400-500 ml pe doză, trebuie băută în timp de 30-40 minuta, plimbându-se.

Lista de Contacte