Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Colecistita

Colecistita este o inflamaţie a vezicii biliare. Poate fi acută sau cronică. Se manifestă prin dureri vii în regiunea ficatului, care iradiază în spate, pănă la umărul drept şi se însoţesc de semnele infecţiei: febră cu frisoane, stare generală rea. Uneori, apar crize dureroase puternice, în special după consumarea grăsimilor, a sosurilor cu rântaş, mezelurilor, tocăturilor, a ouălelor. Se indică: regim alimentar dietetic, ceaiuri, tratament balneoclimateric, ape minerale îmbuteliate.

Regim dietetic: înlăturarea prăjelilor şi a rântaşurilor cu sosuri dietetice; cu sos tomat ce se prepară din suc de roşii, vara, iar iarna, din bulion. Se adaugă pentru gust ceapă fiartă, foarte fin tocată sau strecurată prin sită. Se foloseşte la mâncăruri cu cartofi, fasole verde ţucără, dovlecei, bame etc. şi la făinoase: orez, macaroane, tăiţei, fidea cât şi budinci preparate numai cu albuş de ou. Să se folosească şi sosul alb, ce se prepară din făină cu lapte rece, se dau câteva clocote amestecând mereu. Este mai gustos cu adaos de suc de lămâie diluat sau sare de lămâie, de asemenea diluată. Se adaugă mărar fin tocat sau verdeaţă. Când totul e fierbinte se pune puţin unt. Sosul alb este indicat cu: peşte alb, cartofi, dovlecei, fasolo verde, varză Bruxelles. De asemenea, se adaugă peste budinci de legume preparate numai cu albuş, peste chiftelele de carne friptă, preparată la aburi. Sos tomat combinat cu sos alb înlocuieşte perfect sosul tomat preparat cu rântaş de făină. Se foloseşte cu sos la mîncărurile de legume: fasole, bame, dovlecei, cartofi, conopidă etc. Sosul de zarzavat se prepară din legume înăbuşite cu apă, într-un vas acoperit cu capac. Pentru gust se adaugă cimbru, ceapă fiartă, foi de dafin şi verdeaţă. Este indicat cu carne înăbuşită la cuptor, carne rasol şi peşte, cu garnitură de macaroane şi orez. Sosul caramel se prepară din zahăr ars, stins cu apă rece. Se foloseşte la mâncărurile din fructe viscato şi gutui, de asemenea, se poate adăuga la soteul de morcovi, peste griş cu lapte, orez cu lapte etc.

Cartofii să fie prăjiţi în baie de untdelemn. Se pun la fiert în untdelemnul rece. Când temperatura a ajuns la cartofii sunt fierţi şi buni de consumat.

Se vor exclude din alimentaţie: ciocolata, grăsimile, ouăle, smântâna, mezelurile, cafeaua, alcoolul.

Sosul de fructe (mere). 200 g fructe, 5 g faină, 5 g unt, 5 g zahăr. Se păstrează jumătate din cantitatea de mere crude. Restul se pune la fiert cu coaje şi miez; zeama obţinută se strecoară şi în ea se adaugă făina diluată în puţină apă rece, zahărul şi untul, se dau câteva clocote până se obţine un sos de consistenţa dorită. Înainte de servire, se rade mărul păstrat crud, pe răzătoarea de sticlă. Se strecoară prin tifon şi zeama se adaugă la sos în momentul servirii, pentru a-şi păstra vitaminele. La fel se prepară şi sosurile de vişine, caise etc.

Ceaiuri tratament naturist colecistită
– Cynara scolymus L. (anghinare). Este colagogă, coloretică si antimicrobiană. Se bea în trei reprize, înaintea meselor principale, dintr-o infuzie, cu două linguriţe la 300 ml apă în clocot. Se îndulceşte cu miere de albine. După o tună de pauză, se repetă.
– Cichorium intyhus L. (cicoarea). Este colagogă, coleretică şi depuralivă. Se face un decoct, cu două linguriţe de rădăcină rnărunţită, la 200 ml apă rece. Se fierbe cinci minute şi se bea călduţ în trei reprize, înaintea meselor principale.
– Calendula officinalis L. (gălbenele). Sunt colagoge, coleretice, antiinflamatorii. Se bea fracţionat, în timpul unei zile, înaintea meselor principale, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori la 300 ml apă clocotită.
– Fraxinus excelsior F. (frasin). Este colagog, colcretit şi antiinflomator. Se bea fracţionat, în timpul unei zile, după mesele principale, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori la 300 ml apă clocotită.
– Taraxacum officinale Weh. (păpădie). Este coleretică şi colagogă. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, dintr-o infuzie, cu două linguriţe la 200 ml apă în clocot.
– Agrimonia eupatoria L. (furiţă mare). Se foloseşte când colocistitele sunt însoţite de gastrite hiperacide. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, înaintea meselor principale, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de plantă la 200 ml apă clocotită.

Tratament balneoclimateric
În faza inactivă, stabilizată, se indică apele minerale din staţiunile balneare: Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Malnaş, Slănic Moldova, Tinca şi staţiunile de interes local: Strunga (jud. laşi). Durata unei cure balneare trebuie să fie de 4-5 săptămâni şi chiar şase săptămâni, în cazurile mai grele.
Ape minerale îmbuteliate. Se indică: Malnaş, Slănic Moldova 1 şi 3, Tinca, Vâlcele. Apele să nu fie mai vechi de trei luni. Se beau înainte de mese, încălzite la 20-30°. Se începe cu 100 g, apoi se măreşte doza, înghiţitură cu înghiţitură, la 200 şi 300 g, după care se va sta culcat pe partea dreaptă 20-30 minute. Se beau de două ori pe zi, înainte de mese cu o oră. Înfazele dureroase se beau Slănic 1 şi 3 şi Vâlcele. Când se urmăreşte o drenare a vezicii biliare pentru a provoca refluxul biliar, de evacuare, apa se bea în două reprize cu 60 de minute până la 90 minute înaintea mesei, şi a doua priză cu 20 minute până la 30 minute înaintea aceleiaşi mese.

Lista de Contacte