Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Diabet

Diabetul este o tulburare a metabolismului glucidic, care are drept consecinţă creşterea cantităţii de zahăr în sânge, peste 1,20 g la mie (hiperglicemie) şi, eliminarea lui prin urină (glicozurie). Aceasta se datoreşte nu numai pancreasul, ci şi disfuncţiei hipofizei, suprarenalelor, tiroidei, precum şi a glandelor sexuale. Dacă intervine o tulburare în desfăşurarea activităţii antagoniste a acestor glande, fie prin scăderea secreţiei de insulina a pancreasului, fie prin creşterea secreţiei celorlalte glande, atunci se instaleaă hiperglicemia şi glicozuria. Bolnavii se plâng de nevoia continuă de a urina mult, ajungând să elimine pâna la 4-5 l de urină în 24 ore (poliurie), de sete mare (polidipsie) şi de slăbire a forţelor şi scădere în greutate, în ciuda faptului că mănâncă foarte mult (polifagic).

Indicaţii tratament naturist diabet: regim dietetic, ceaiuri, hidroterapie, gimnastică medicală, tratament balneoclimateric.

Profilactic. Să se evite supraalimentaţia. Să se respecte ritmicitatea şi fracţionarea zilnică a alimentaţiei, să se evite sedentarismul, să iubească viaţa în aer liber, la soare. Să se evite stările de tensiune nervoasă. Suferindul sa fie beneficiarul unui aport vitaminic suficient.

Diabetul trebuie descoperit precoce, fiind ascuns uneori sub masca unei glicozurii uşoare.

Regim dietetic. Sunt permise ca alimente; lapte (cu măsură), ceaiuri fără zahăr, cafea fără zahăr, pâine şi cartofi, la cântar, paste fainoase (orez, griş, fulgi de ovăz), de asemenea, la cântar, zarzavaturi cu 5% glucide, fructe, la cântar, carne, ouă, peşte. Brânza de vaci, telemea şi alte brânzeturi fermentate, tot la cântar, omletă, budinci fără făină, supe cu zdrenţe de ou, deserturi cu gelatină, îndulcite cu zaharină, deserturi cu nuci, frişcă, creme de ouă, fără făină, lapte de pasăre, cu zaharină, condimente, orice fol de sosuri de carne, fără rântaş. Se poate mânca până la saţietate: carne, brânză, peşte, unt, untdelemn, margarina şi verdeţuri: salată verde, spanac, urzici, ştevie, varză, sparanghel, ridichi, roşii, ardei, castraveţi, teci de fasole verde.

Sunt interzise: berea, vinul roşu, mustul, laptele mai mult decât e permis, pastele făinoase şi cerealele, peste cantităţile permise, supele legate cu făină, deserturile cu făină şi zahăr, dulceţurile, marmelada, zahărul, rahatul, ciocolata, sosurile cu făină şi, după unii, mierea de albine.

Ceaiuri tratament naturist diabet
– Folium Myrtilli (frunze de afin). Se prepară o infuzie, cu o linguriţă de frunze la cană, din care se beau 2- 3 căni pe zi, îndulcite numai cu zaharină, în cure de câte 40 de zile, cu pauză de două săptămâni între ele.
– Folium Mori (frunze de dud). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-2 linguri de frunze la cană.
– Foliurn Juglandis (frunze de nuc). Se beau două căni pe zi dintr-o infuzie, cu o linguriţă de frunze la cană, sau, se iau şase linguri pe zi dintr-o infuzie, cu patru linguri de frunze la cană.
– Folium Salviae (frunze de salvie). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie, cu 1-1,5 linguriţe de frunze la cană.
– Folium Urticae (frunze de urzică). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de frunze la cană.
– Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o lingură de rădăcină la cană.
– Fructus Phaseoli sine semine (teci de fasole fără seminţe). Se prepară un decoct, cu o lingură la cană, din care se beau 2-3 căni pe zi; sau extract dublu, cu patru linguri de plantă ce se lasă peste noapte, la macerat într-un litru de apă, apoi se fierbe până scade la jumătate. Cantitatea rămasă se bea în cursul unei zile.
– Fragaria vesca N. (frag). Se beau două ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de frunze mărunţite la 200 ml apă clocotită.
– Ceai dietetic. Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infuzie, cu 1-1,5 linguriţe la cană.
– Nasturtium officinale B. Br. (năsturel, creson). Se consumă sub formă de salată sau suc proaspăt, câte 60-150 g pe zi, îndoit cu apă rece.

Folium Myrtilli (frunze de afin) 40g
Folium Mori (frunze de dud) 20g
Folium Juglandis (frunze de nuc) 10g
Folium Urticae (frunze de urzică) 10g
Fructus Phaseoli (teci de fasole) 20g
Se prepară o infuzie, cu o lingură din acest amestec la o cană. Se beau 2-3 căni pe zi.

Toate ceaiurile vor fi luate ca atare sau vor fi îndulcite numai cu zaharină.

În diabetul infantil se recomandă cura de mere şi tomate, sucul de lămâie cu zaharină, câte 200 g pe zi. Făina de soia este alimentul ideal pentru diabetici: „laptele de soia“ pentru copiii diabetici. Se prepară din 150 g seminţe îmbibate într-un litru de apă. Se decantează partea limpede de la suprafaţă şi se filtrează. Se consumă în aceeaşi zi. Peste seminţe se mai poate pune încă o dată apă şi se repetă operaţia de mai sus.

Hidroterapie
a) la diabetici cu o excitaţie nervoasă marcată: duşuri cu stropitoarea la 33-37°, 2-7 minute, fără fricţiune consecutivă.
b) la diabeticii obezi, astenici, se vor aplica duşuri reci de 5-6 secunde, urmate de un jet direct, de două secunde, pe picioare, urmate de fricţiuni.
c) la diabeticii excitaţi şi anemici, se va aplica un duş temperat urmat de o turnare rece foarte scurtă.
d) la diabeticii cu prurit sau alte manifestări cutanate, se aplică un duş de 7-8 minute, cu apă la temperatura şi, mai ales, cu ape sulfuroase. O frecţie cu apă alcoolizată se va aplica după duş sau baie.

Gimnastică medicală
Exerciţiul fizic este un adevărat agent terapeutic. Se va începe cu exerciţii moderate, efectuate pe cât posibil în aer liber şi se vor repeta de mai multe ori pe zi. După exerciţiile ce provoacă sudaţie, se vor face frecţiuni uscate, un duş, masaj, urmat de mers, timp de 15 minute. Se mai recomandă: tenisul, jocul de popice, canotajul, grădinăritul şi mersul pe jos.

Tratament balneoclimateric
Ape minerale alcaline-bicarbonatate-sodice, de tip Vichy, de la: Bodoc, Ciunget, Ţinea. Apele alcaline-sulfatate-sodice-magneziene-calcice sau mixte, termale sau reci, de tipul Karlovy-Vary, ca izvoarele de cură internă din băile Govora, apa Magus de la Ivanda (jud. Timiş), Vizantea (jud. Vrancea), Păuşa 2 (Călimăneşti). Apele oligo-metalice reci de la Călimăneşti, izvoarele 7 şi 14 şi Slănic Moldova, 300 de scări. Apele sulfuroase hipotone sau hipertone, reci, de la Călimăneşti, izvorul 8, Păuşa nr. 1 (Căciulata), Olăneşti cu izvoarele 5,10,11 şi 24, izvoarele calde de la Băile Herculane (izvorul nr. 2), Baia (jud. Mehedinţi), Săcelu (jud. Gorj) şi Vulcana (jud. Dâmboviţa). Să se consume la domiciliu apele îmbuteliate Bodoc şi Ţinea, a căror vechime să nu treacă de trei luni de la data îmbutelierii. Să se ingere dimineaţa şi după masa, la patru ore, câte 3/4 l pe zi.

Lista de Contacte