Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Psoriazis

Psoriazis este o boală de piele necontagioasă, caracterizată prin apariţia pe piele a unor pete roşiatice acoperite de nişte scuame groase stratificate şi lucioase. Se poate localiza pe orice parte a pielii, dar mai frecvent pe suprafeţele de extensie ale membrelor superioare şi inferioare, pe pielea păroasă a capului şi în regiunea coatelor şi genunchilor, unde erupţia se menţine un timp foarte îndelungat. Stratificările masive jenează mişcările şi provoacă dureri, mâncărimi, apoi fisuri care sângerează. Cauzele nu sunt încă bine precizate.

Indicaţii tratament naturist psoriazis: infuzii, comprese, unguente, cataplasme, apiterapie, tratament balneoclimateric.

– Symphytum officinale L. (tătăneasă). Are proprietăţi antimicotice, fiind un bun cicatrizant, decongestiv şi antiinflamator. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă rece, care se fierbe 20-30 minute.

Comprese, din decoct, cu două linguriţe de rădăcină mărunţită, la 250 ml apă. Pentru băi generale se pun 10 linguriţe şi se fierb în cinci l de apă Se strecoară şi se adaugă în baie. Se face zilnic câte o baie, până la vindecare.

Alifie, 20%, din rădăcină, cu care se ung locurile bolnave, de două ori pe zi.

– Betula pendula Roth. (B. verucosa Ehrh.) (mesteacăn). Infuzie, din frunze şi muguri, pentru cataplasme, 4-5 linguriţe la 200 ml apă în clocot. Prin distilarea uscată a coji verzi se obţine gudronul de mesteacăn, cu care se unge regiunea afectată.
– Juglans regia L. (nucul). Ungere şi frecţionare a regiunii afectate cu cozile verzi de nucă.
Decoct, cu 20 g frunze in 200 ml apă, pentru comprese. Pentru băi, se fierb, 15 minute, 100 g frunze în trei litri de apă. Lichidul rezultat se amestecă cu apa din cadă la 37°.
– Huperzia selaga (L.) Martius (Lycopodium selago L.) (pedicuţă, brădişor). Decoct, din părţile aeriene, 20 g la 200 ml apă, pentru comprese pe regiunile respective.
– Prunus dulcis (Mill) D.A, Webb. (Amygdalus communis L.) (migdalul) Ulei de migdale, cu efect emolient.
– Pulsatilla montana (Hoppe) Rchb. (P. vulgaris Mill.) (dediţel). Infuzie, cu două linguriţe de flori şi plantă, la 200 ml apă, pentru cataplasme.
– Chelidonium inajus L. (rostopască). Infuzie, cu o jumătate de linguriţă plantă la 200 ml apă, din care se ia o lingură la trei ore. Aceeaşi infuzie se foloseşte şi pentru comprese.
– Quercus petraea (Matt.) Liebl (gorun). Se folosesc gogoşile de pe frunze şi se ung părţile bolnave cu negreala din aceste gogoşi.
– Euphorbia agraria M.B. (laptele câinelui, laptele cucului). Cu sucul scurs din tulpinele tinere se ung părţile afectate.
– Rubus fruticosus L. (mur). Se folosesc 2-3 linguri, la 200 ml apă în clocot, pentru comprese.
– Spinacia oleraceea L. (spanacul). Cataplasme, din frunze fierte în ulei de porumb.
– Pinus sylvestris L. (pinul). Uleiul de pin, cu care se ung regiunile afectate.

Propolis, 30% alifie. Să se ungă părţile afectate.

Propolis, soluţie alcoolică, 20-30%. Se pun 30 – 40 picături, de trei ori pe zi, în apă călduţă, care se bea înainte de mesele principale.

Tratament balneoclimateric
Sunt indicate staţiunile: Amara, Olăneşti, Călimăneşti- Căciulata, Eforie Nord, Lacul Sărat, Mangalia, Neptun, Pucioasa, Slănic Prahova, Techirghiol.

Lista de Contacte