Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Eczeme

Eczemele sunt boli de piele cu o simptomatologie foarte variată, produse, în marea majoritate, de sensibilizarea organismului fată de diferite substanţe. Boala, începe printr-o roşeaţă a pielii, însoţită de mâncărimi. Pe aceste zone inflamate apar vezicule (băşici) care, datorită scărpinăturilor se rup, lăsând să se scurgă, la suprafaţa pielii, un lichid – eczeme zemuinde – apoi, se formează cruste, apoi scuame -forma uscată – şi pielea îşi revine treptat la aspectul normal. La un nou contact cu substanţa sensibilizatoare, reapare. Cauzele care pot sensibiliza şi declanşa eczema sunt variate. Unele provin din mediul exterior: substanţe chimice, agenţi fizici (frigul, căldura, lumina), substanţe de origine vegetală, microbi (mai ales streptococul). Alteori substanţele se formează chiar în corpul bolnavului, din cauza alimentaţiei şi funcţionării defectuoase a unor organe (tub digestiv, rinichiul şi, mai ales, sistemul nervos).

Indicaţii tratament naturist eczeme: ceaiuri, comprese, bai, apiterapie, tratament balneoclimateric.

În eczeme pruriginoase sunt indicate ceaiuri şi comprese:
– Herba Violae tricoloris (trei fraţi pătaţi). Se beau 2-3 căni pe zi, dintr-o infifzie, cu o linguriţă la cană sau, infuzie concentrată, din patru linguri la cană, din care se ia o lingură, la trei ore.
– Folium, herba et rodix Taraxaci (păpădia). Se beau 2-3 căni pe zi dintr-o infuzie (din rădăcini decoct), cu 1-2 linguriţe la cană.
– Inula helenium L. (iarbă mare). Decoct, din rădăcină, 20 g la 200 ml apă rece. Se fierbe 15-20 minute. Se iau 3-4 linguri pe zi. Decoctul se prepară şi pentru comprese.
– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Comprese, cu, infuzie, preparată din trei linguri la cană.
– Veratrum album L. (steregoaie). Decoct, din plantă şi rădăcină, o linguriţă la 200 ml apă. După două zile de la preparare se badijonează eczema cu acest decoct.

În eczeme uscate :
– Radix Bardanae (rădăcină de brusture). Comprese, cu infuzie, din două linguri la cană.
– Rumex patientia L. (ştevia). Decoct, cu o lingură rădăcină mărunţită, pentru cataplasme. Unguent, din rădăcini pisate, ce se foloseşte de două ori pe zi.
– Uleiul de porumb. Să se ungă locul afectat. Intern, să se consume două linguri pe zi, una la micul dejun şi alta la cină.

În eczeme zemuinde;
– Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie, din două linguriţe la o cană, pentru comprese sau bai locale, eu 30-60 g la litru.
– Flores Chamomillae (flori de muşeţel). Se^folosesc flori, pulverizate pe eczemă sau comprese, cu infuzie preparată din trei linguri la cană.
– Flores Calendulae (flori de gălbenele). Băi locale sau conmprese, din 20-30 g la litru.

Tinctură, din 20 g plantă macerată, opt zile în 100 ml alcool. Se strecoară şi se iau 10-20 picături, cu o oră înainte de mese.

Comprese, cu 10 g tinctură Ia 100 ml apă fiartă şi răcită.
– Folium Junglandis (frunze de nuc). Decoct, din 30-40 g la litru, pentru băi locale şi băi generale, cu decoct, preparat din 200 g frunze la un litru de apă, care se amestecă cu apa din baie.
– Radix Saponariae (rădăcină de săpunariţă). Se folosesc două linguriţe la cană, pentru spălături locale. Comprese cu infuzie, din două linguri la cană; băi locale, din infuzie, cu 30-60 g la litru.
– Flores Millefolii (flori de coada şoricelului). Infuzie, cu două linguri la cană, pentru comprese sau, infuzie, cu 30-50 g la litru pentru băi locale.
– Radix Symphyti (rădăcină de tătăneasă). Infuzie, din două linguriţe la o cană, pentru comprese şi băi locale
– Gemmae populi (muguri de plop). Infuzie, din 20 g muguri pisaţi, pentru comprese.
– Daucus carota L. (morcov). Cataplasme cu morcov ras
– Brassica oleraceea L. (varza). Frunze strivite cu o sticlă pe masă şi curăţate de nervura principală, care se fixează cu un pansament. Se schimbă de două ori pe zi.
– Anthriscus cerefolium (L.) Hofmm. (asmăţui) Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie de frunze sau seminţe, cu o linguriţă la cană. Cataplasme, cu planta proaspătă, zdrobită, în eczemele pruriginoase, căci înlătură pruritul.

Apiterapie
Propolisul (produs apicol), spray 10%, pe locul afectat, de două ori pe zi, după care se foloseşte unguentul, cu 20-30%. propolis. Concomitent, se beau 20-30 picături, de soluţie alcoolică de propolis, în apă călduţă, de 2-3 ori pe zi, înainte de mese cu o oră.

1. Ceai diuretic, ceai hepatic, ceai laxativ: albăstrele, arnică, cicoare, cireş (cozi şi frunze), cruşin, dud (frunze), flori de soc, teci de fasole, gălbenele, grîu (planta), iarbă mare, mătase de porumb, muşeţel, mesteacăn, păpădie, frunze de păr, pătlagină, pătrunjel cu rădăcină, pir, salcie, salcâm, scai vânăt, sânişoară (Sanicula europaea L.) (plantă întreagă) sau iarbă mare, traista ciobanului, troscoţel, urzică moartă, vâsc de măr, cozi şi frunze de vişin, volbură. Se pune câte o lingură, din fiecare plantă, la doi litri de apa clocotită. Se fierbe un minut. Se bea, în fiecare oră, câte 3-7 linguri, timp de 16-18 ore pe zi, sau la cele trei mese principale, 1-2 ceşti. Să se prepare proaspăt, zilnic.

2. Ceai aromat, ceai gastric; anghinare, afin, busuioc, chimen, carpen, cimbrişor, coada calului, coada şoricelului, coada racului, alun, frag, flori de tei, ghinţură, gutui, iarbă mare (oman), lumânărică (coada vacii), măceş, mentă, pedicuţă (brădişor), pelin, rostopască, nuc, porumbar, rug de mure, salcâm, scai vânăt, ştevie, sunătoare, talpa gâştii, tătăneasă, ţintaură, turiţă mare, urzică vie, frunze de zmeur, păducel. Se pune câte o lingură, din fiecare plantă, la doi litri de apă clocotită; se fierbe un minut; se bea în fiecare oră, de la 3-7 linguri, timp de 14-16 ore pe zi, sau 100-300 ml, la mesele principale.

O zi se beau cele de la reţeta nr. 1 şi o zi cele de la a doua reţetă. O cură durează timp de 14 zile. Ceaiurile de la reţeta nr. 1 se îndulcesc cu miere, iar ceaiurile de la nr. 2 se îndulcesc cu sirop de zmeură, afine, brad, mure sau lămâie.

3. Muşeţel, fructe şi frunze de măr pădureţ, pătrunjel cu rădăcină, stejar (frunze şi coajă), rug de mure, soc, tei, cicoare, coada şoricelului, trifoi, nuc. Se pune câte o lingură, din fiecare plantă, în 4-5 1 apă, care fierb 1-2 minute. Se fac 6-10 spălaturi pe zi şi, după aceea, se usucă la soare sau la o sursă luminoasă puternică.

Tratament balneoclimateric
Sunt recomandate staţiunile: Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata, Olăneşti, Eforie Nord, Mangalia, Neptun, Pucioasa, Techirghiol, Nicolina-Iaşi.

Lista de Contacte