Cos de Cumparaturi

Tratament Naturist Arterita

Arterita este inflamaţia arterelor, întâlnită, mai ales, la, bărbaţii tineri. Frigul umed şi fumatul sunt factori favorizanţi. Se localizează, de preferinţă, la membrele inferioare, debutând cu senzaţie de greutate la gleznă sau pulpă, care apare la mers. Durerea vie (claudicaţia intermitentă) cedează la repaus şi reapare la mers. În perioada mai avansată, durerile survin chiar la repaus şi pot fi însotite de tulburări trofice. Pielea devine uscată, muşchii gambelor se atrofiază. Cu vremea apar ulceraţiile sau gangrene, la început, sub forma unei pete violacee la pulpa degetelor care, ulterior, se ulcerează, ajungând la distrugerea completă a ţesuturilor. Se recomandă tratament profilactic, regim alimentar, ceaiuri, băi, masaj, gimnastică medicală, tratament balneoclimateric.

Tratament profilactic; evitarea fumatului, care are rol determinant în apariţia arteritelor, a frigului, umezelii, căldurii excesive, evitarea traumatismelor, infecţiilor, emoţiilor.

Regim alimentar. Se recomandă să fie mixt şi să cuprindă 150-200 g carne, lapte degresat, brânză de vaci, iaurt, dulciuri, fructe şi legume, limitând grăsimile la 20-30 g pe zi, interzicându-se grăsimile animale si gălbenuşul de ou, bogat în colesterol. Zarzavaturi, legume, fructe ce conţin vitamina C; se recomandă în regim bogat în ceapă, care fluidifică consistenţa sângelui şi deci împiedică formarea de cheaguri; contraindicată fiind numai la ulceroşi si la cei cu hiperaciditate. Se recomandă o cură cu drojdie de bere. La o jumătate de litru de apă, suc de roşii, de lămâie, de măceşe sau lapte se adaugă patru linguri de praf de drojdie; se amestecă bine şi se ţine la frigider. Se iau trei pahare pe zi din acest amestec. Se agită inainte de a se bea, deoarece drojdia se depune la fund.

Ceaiuri tratament naturist arterită
– Fructus Cynosbati (măceş). Datorită vitaminei C şi P, menţine elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare. Infuzie sau decoct, din două linguri la o jumătate de 1 de apă, ce se bea într-o zi.
– Hippophae rhamnoides L. (cătina albă). Fructele conţin cantităţi apreciabile de vitamina C, B1 şi B2. Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă de fructe zdrobite la o cană. Se mai poate folosi ca suc, sirop, marmeladă şi gem.
– Ribes nigrum L. (coacăzul negru), Fructele conţin cantităţi însemnate de vitamina C, rutozid, săruri de potasiu. Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de fructe zdrobite la o cană. Se poate folosi şi ca sirop şi gem.
– Herba Meliloti (sulfina) determină dilatarea vaselor periferice, duce la creşterea permeabilităţii şi înlătură vaso-constricţia. Se beau două căni pe zi, dintr-o infuzie, cu o linguriţă la o cană.
– Folium Salviae (frunze de salvie). Infuzie, cu o linguriţă la 100 ml apă, ce se bea în cursul unei zile.
– Ruscus aculeatus L. (ghimpe). Evită tromburile. Se beau două căni pe zi, din decoct, cu două linguriţe de frunze la o cană.
– Folium Visci (vâsc). Se foloseşte ca macerat, la rece, din trei linguriţe de frunze de plantă, la o jumate de litru de apă, lăsându-se să stea cca opt ore. Se strecoară şi se îndulceşte cu miere de albine. Se bea în cursul unei zile. Sub formă de pulbere, 1-3 vârfuri de cuţit pe zi, se consumă în cursul unei zile.

Oţetul de mere. Se pun două linguriţe de oţet la un pahar de 100 ml de apă. Se bea, de două ori pe zi, înaintea meselor sau în timpul meselor.

Hidroterapie
Baie ascendentă de picioare, Hauffe. Se foloseşte o vană de picioare (hârdău), cu apă până ce se apropie de genunchi. Se începe baia Ia temperatura de 35 grade C. La intervalul de 1-2 minute se urcă temperatura cu 10, treptat, prin adăugare de apă fierbinte) în 5-8 minute să se ajungă la temperatura de 40-44 grade C. Ajunsă la această temperatură se stă, în această apă, 15-20 minute, zilnic.

Baia de rozmarin. 1-2 linguri de extract de rozmarin se adaugă la apa dintr-o baie, la temperatura de 35°, durata de 15-20 minute, zilnic o baie. Se face o cură de 20 de băi.

Aplicarea de sticle cu apă caldă sau pernă electrică pe lombe sau abdomen.

Masaj al membrelor inferioare se face 10-15 minute zilnic.

Gimnastică medicală vasculară Burger se face astfel: cel în cauză, întins în pat, îşi ridică membrele inferioare la 45- 60 grade, timp de 1-2 minute, până ce pielea devine palidă. Se aşează pe marginea patului, cu picioarele atârnând, până ce culoarea devine roşie. Revine la poziţia orizontală, cu picioarele intinse, şi rămân astfel 1-5 minute. Se repetă de 6-7 ori pe şedinţă, atât dimineaţa cât şi seara. Se recomandă şi mişcările rotatorii ale picioarelor, 4-5 repetări. Seara să se facă uşoare frecţii ale picioarelor, cu apă, în care se adaugă oţet de mere (o linguriţă Ia o jumătate de pahar de apă).

Mersul pe jos, încet, în cadenţă regulată, timp de o oră pe zi.

Tratament balneoclimateric cu apele minerale carbogazoase şi mofete în staţiunile: Borsec, Buziaş, Covasna, Tuşnad, Vatra Dornei, Balvanyos, Jigodin, Odorheiul Secuiesc, Ozunca Băi, Remetea, Sugaş, Vâlcele.

Lista de Contacte